Dostupni linkovi

Le Pen: Drugi krug veliki uspjeh, male šanse za pobjedu


Marine Le Pen
Marine Le Pen

Svjetski mediji bavili su se u ponedjeljak uspjehom Marine Le Pen, liderke krajnje desničarskog Nacionalnog fronta, i njenim šansama u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora u kojem će se suprotstaviti nezavisnom centrističkom kandidatu Emmanuelu Macronu, čime smo se bavili na "Zašto?"

Prolazak u drugi, odlučujući, krug francuskih predsjedničkih izbora cementira ustrajni rast njene stranke Nacionalni front otkako je preuzela lidersku palicu od njenog oca Jean-Marie Le Pena 2011. godine i krenula sa projektom ublažavanja imidža.

Kampanju je bazirala na tvrdom stavu preme imigraciji i islamističkom fundamentalizmu, anti-evropskoj politici, uključujući izlazak iz Unije i NATO-a, i zaštiti francuskih radnika i tržišta u sve težoj međunarodnoj tržišnoj utakmici.

Svoju politiku predstavlja kao sukob “patriota” koje ona predvodi i “globalista” za koje kaže da ih predvodi Macron:

‘Podjela između pobjednika i gubitnika na globalnim tržištima je zamijenila onu strau između ljevice i desnice,’ londonski dnevnik citira geografa Christophea Guilluya u jednom od svojih osvrta.

Le Pen, koja nema prirodne saveznike u drugim strankama, šansu za pobjedu može naći samo u eventulnom uspješnom predstavljanju Macrona kao pripadnika elite koja se odvojila od običnih građana, zaključuje liberalni londosnki list.

Le Pen ima potpuno drugačiju viziju za Francusku od Macrona, želi odbaciti mnogo toga za šta se se Macron zalaže, piše njemački sedmičnik u svom međunarodnom izdanju.

On želi otvorenu zemlju koja globalizaciju vidi kao priliku:

‘Le Pen, sa druge strane, bi željela da se Francusku okrene od Evrope i da zatvori granice nakon što su decenijama bile otvorene.’

Ona Francuzima obećava da će im vratiti njihovu zemlju i predstavlja se kao njihov jedini legitimni predstavnik uz slogan ‘U ime naroda’.

Uoči drugog kruga teško je davati prognoze i pozivati se na prethodne izbore, kao što su oni iz 2002. kada je njen otac prošao u drugi krug u kojem je potučen do nogu od konzeravtivnog predsjednika Jacquesa Chiraca, smatra njemački list.

Le Pen je nakon godina provedenih u pokušaju da popravi i ublaži imdž stranke, osvojila samo pet procenata više glasova nego njen ekstermističkim izjavama skloni otac.

Ali ako se, kao što je to bio slučaj 2002. i na drugim izborima, partije centra i ljevice ujedine iza Macrona i mnogi birači njegov izbor prihvate kao gotovu stvar, situacija bi se mogla zakomplikovati.

‘Ako samo dio onih koji vjeruju da je pobjeda Macrona zagarantovana 7. maja ostanu kući, onda Le Pen ima šansu da postane predsjednica Francuske,’ zaključuje njemački list.

Otpor Macronu među jednim i nedostatak entuzijazma među drugim mladim ljudima bi mogao umanjiti odziv glasača za njega u drugom krugu, u situaciji u kojoj glasači na sjeveroistoku i jugu zemlje ove izbore vide kao konačnu šansu da se čuje i njihov glas, piše vašingtonski dnevnik.

U gradovima na jugu koji su istorijski bili baza desnice, kao što je Nica, nedavni teroristički napadi su još više doprinijeli jačanju Nacionalnog fronta.

Istovremeno, deindustralizacije je na sjeveroistoku dovela do visoke stope nezaposlenosti i rasta podrške za Le Pen i ekonomski razlozi su najčešće na umu mnogim glasačima u tom području, zaključuje ovaj list:

‘Ali sve ovo i dalje izgleda nedovoljno da pomogne Le Pen da postane predsjednica Francuske, ali bi bar rezultat moglo učiniti manje predvidljivim.’

XS
SM
MD
LG