Dostupni linkovi

Lažna obećanja o borbi protiv korupcije na Kosovu?


Ilustracija
Ilustracija
Kosovski zvaničnici i političke stranke su u velikoj meri upleteni u korupciju, te je jedan od problema taj što je teško utvrditi činjenice u vezi korupcije i to delom zbog brzog širenja glasina u usko isprepletenom društvu, izjavio je prošlog petka u Prištini američki ambasador Christopher Dell.

Govoreći otvoreno o korupciji, on je dodao da je još veći problem to što korumpirani zvaničnici ne žele da se utvrde činjenice, te da imaju širok spektar sredstava na raspolaganju sa sakriju istinu: novac, pristalice, volju da zastraše i prisile one koje su manje moćni od njih.

Samo nekoliko dana kasnije posle njegovog govora, usledila su hapšenja i to upravo onih koji se bore protiv korupcije.

Uhapšen je rukovodioc posebnog tima za borbu protiv korupcije u Specijalnog tužilaštvu, Nazmi Mustafa, i to zbog sumnje u povezanost s istragom o korupciji koju vode tužitelji EULEX-a.

Christopher Dell
Christopher Dell
Reč je o timu za borbu protiv korupcije u kosovskom Posebnom tužilaštvu koji je formirao kosovski premijer Hashim Thaci.

Uz Mustafu su također uhapšeni Reshat Zherka iz Đakovice i njegov brat Xhelal, koji su osumnjičeni da su po nalogu Mustafe od nekoliko osoba koje su bile pod istragom tima, čiji je Mustafa bio šef, tražili novac u zamenu za njihovo oslobađanje od optužbi.

Hapšenje Mustafe je izazvalo oštre reakcije u državnom tužilaštvu, koji je osudio slučaj i ponudilo podršku do njegovog rešavanja.

Osim EULEX-a i operativne grupe protiv korupcije, koju je formirala Vlada Kosova, na Kosovu se borbom protiv ove pojave bavi i Agencija protiv korupcije, te odnedavno i Savet sa anti-korupciju pri uredu predsednice Kosova.

Obećanja zvaničnika da će se boriti protiv ove pojave traje već godinama, a ona su naročito učestala 2010., nakon što su međunarodne organizacije ocenile da postoji zastoj.

U februaru 2010. Vlada Kosova je odlučila da formira specijalo odeljenje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Vlada Republike Kosova će staviti na raspolaganju ovom odeljenju sve potrebne resurse, kako bi se postigli konkretni rezultati u borbi protiv ove negativne pojave”, kazao je tada premijer Kosova Hashim Thaçi.

Vlada glavni podstrekač

Civilno društvo na Kosovu ocenjuje da su obećanja u borbi protiv koruopcije prazne retorike, dok brojni mehanizmi formirani da se bore protiv ove negativne pojave su u zastoju.

Avni Zogiani iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo Çohu kaže da je na Kosovu nemoguće razlikovati organizovan kriminal i korupciju od vlasti države pošto je njihovo delovanje, kako je rekao, isprepletano. Umesto da se bori protiv korupcije, on kaže da se izvršna vlast pretvorila u zaštitni sistem.

„Naša dosadašnja istraživanja su pokazala da su raspodeljeni javni fondovi bliskim vladinim kompanijama dostigli sumu od preko 100 miliona eura", kaže Avni Zogiani.

„Naša dosadašnja istraživanja su pokazala da su raspodeljeni javni fondovi bliskim vladinim kompanijama dostigli sumu od preko 100 miliona eura. Jednostavno, Vlada je postala motivator i glavni podstrekač korupcije na Kosovu“, kaže Zogiani.

Agencija protiv korupcije je prethodno objavila mnogo manji iznos štete nanete budžetu Kosova zbog korupcije.

Iz ove agencije su rekli da je šteta u iznosu od preko 10 miliona, te da je od osnivanja ovog mehanizma, domaćim i stranim tužilastvima predato 240 krivičnih prijava u kome je uključeno oko 700 zvaničnika.

Navedeno je da se u vezi sa ovim slučajevima dogodilo šest hapšenja, 76 krivičnih istraga, 12 optužnica je predloženo, dok je oko 66 slučajeva odbačeno a još se ništa ne zna o ostalih 80.

Zogiani međutim smatra da ni ova agencija nema uticaja u borbi protiv korupcije.

„Agencija za antikorupciju je postala kao nevladina organizacija koja se bavi samo ispunjavanjem formulara o deklaraciji bogastva. Agencija od 2006. godine troši budžet ali bez rezultata“, kaže Zogiani.

A Merita Mustafa iz Demokratskog instituta Kosova naglašava da je važno da se budzetska podrška izvršnih vlasti usmeri reformama sudskog sistema, a ne, kako je rekla, formiranju novih mehanizama za bezuspešnim rezultatima.

„Ono što je potrebno je ojačavanje sistema pravde, kome je potrebna duboka reforma zato što mu nedostaje nezavisnost, profesionalno osoblje, kao i tužioci i sudije“, kazala je Mustafa.
XS
SM
MD
LG