Dostupni linkovi

Lange u Podgorici: Pitanje Prevlake važno, ali ne utiče na pregovore


Dirk Lange u posjeti Podgorici 3. decembra 2012.
Dirk Lange u posjeti Podgorici 3. decembra 2012.
Šef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije, Dirk Lange je prvi dan službene posjete Podgorici iskoristio da informiše domaću javnost o trenutnom položaju Crne Gore u procesu priključenja EU.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Lange je rekao da za Crnu Goru ne postoji opasnost od ukidanja viza, ali i otkrio informacije u vezi sa rješavanjem otvorenog pitanja granice na moru između Crne Gore i Hrvatske kod Prevlake.

"Pregovori Crne Gore i Hrvatske u vezi granice na moru kod Prevlake su u toku", rekao je šef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije, Dirk Lange koji je, naglasivši važnost razgovora o tom pitanju rekao da ono ipak ne utiče na dalji tok pristupnih pregovora Crne Gore i EU.

"Mislim da je jako važno to pitanje Prevlake. Koliko znam, sada su u toku neki pregovori između Hrvatske i Crne Gore. Mi ohrabrujemo, ne samo Crnu Goru nego i sve zemlje regiona da počnu da diskutuju, da pokušavaju da nađu rješenja za sva otvorena pitanja, kao što su Prevlaka ili neka druga granična pitanja između susjednih zemalja. To je proces koji bi trebalo da bude sada lansiran i tokom pregovaranja, ali trenutno ne vidim da to ima bilo kakav direktan uticaj na napredak. Ali, to jeste nešto što treba pratiti", istakao je Lange.

Tokom konferencije za novinare, šef Lange je, odgovarajući na pitanja novinara rekao i da za Crnu Goru ne postoji potreba da se uskoro ponovo uvode vize za putovanje u zemlje EU.

"Kada su u pitanju vize, bio je taj sastanak u Tirani na nivou ministara i oni su se dogovorili da ubuduće na jedan konstruktivan način razmjenjuju informacije, da budemo jasni šta znači azil i očekujemo da ćemo imati jednu praktičnu informaciju kao rezultat toga, tako da neće biti potrebe da se uskoro uvodi vizni režim Crnoj Gori", rekao je on.

Crna Gora je status kandidata za punopravno članstvo u EU dobila prije dvije godine, a ljetos je ušla i u proces pristupnih pregovora kao posljednju fazu priključenja EU.
Crna Gora je ovaj dio procesa startovala poglavljima 23 - pravosudje i osnovna prava i 24 - unutrašnji poslovi koja će ostati otvorena do samog kraja, odnosno, učlanjenja u EU.

Prema riječima Dirka Langea, Crna Gora bi uskoro moglo krenuti dalje u odnosu na tzv. skrining proces, odnosno, ustanovljavanje stepena usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa propisima EU, proces koji je trenutno u toku.

"Samo bih da vas informišem da se u zadnje vrijeme diskusije o tome polako približavaju svom kraju i nadamo se da će to tijelo biti u mogućnosti da pošalje skrining izvještaj crnogorskim organima još ove godine, nadamo se sredinom decembra. Kao što znate, Crna Gora će morati da pripremi akcioni plan da bi mogla da ide dalje u vezi ta dva pitanja", podvukao je Lange.
XS
SM
MD
LG