Dostupni linkovi

Lance Armstrong priznao da je uzimao doping


Lance Armstrong je priznao da je koristio droge tokom svoje biciklističke karijere. U intervjuu Opri Vinfri (Oprah Winfrey) izjavio je kako s tim u vezi nema loš osjećaj, jer su „svi takmičari uzimali doping“.

Godinama je poricao svaku povezanost sa dopingom. U četvrtak veče, po srednjoevropskom vremenu, laži su okončane.

Najbolji biciklist svijeta, koji je sedam puta za redom ponio žutu majicu Tour de France, javno je u TV show kazao kako je uzimao doping. Poznatoj voditeljici i glumici, Oprah Winfrey, Lance Armstrong je odgovarao kao da svjedoči na sudu.

Oprah Winfrey: Da ili ne. U svih sedam velikih utrka Francuske, jeste li ikada uzeli zabranjene supstance ili se dopingirali?

Lance Armstrong: Da

Oprah Winfrey: Da li je, po vašem mišljenju, sedam puta zaredom moguće osvojiti Tour de France bez dopinga.

Lance Armstrong: Po mom mišljenju, ne.

On je rekao kako nema grižu savjesti zbog toga što je uzimao droge koje pospješuju rezultate. „Da bih bio ravnopravan u natjecanju morao sam se dopingovati“, lakonski kaže Armstrong, jer su „svi biciklisti uzimali stimulanse“.

Armstrong je izjavio kako će ostatak svog života provesti u pokušaju da vrati povjerenje ljudi u njega. On je prkos i aroganciju nazvao svojom „najvećom manom“.

"Ja sam se ponašao kao nasilnik, u smislu da sam htio kontrolirati sve priče oko sebe. Ako mi se nije svidjalo šta bi neko rekao, uopšte mi nije bio važan razlog zbog čega je taj neko to izjavio, ja bih sam sebi ponavljao: "To je laž. Oni svi lažu."

Četrdesetjednogodišnji sportista je takođe izjavio da je droge zadnji put koristio 2005. i da nije uzimao stimulanse kad se vratio na biciklističku stazu, 2009-10.godine.

Lanceu Armstrongu oduzeti su svi naslovi nakon što je američka anti-doping agencija, u oktobru prošle godine objavila svoj izvještaj. Doživotno mu je zabranjeno učešće u triatlonu i drugim službeno sponzoriranim događajima.

Svjetska antidopinška agencija (WADA) pozvala je Armstronga da pod zakletvom svjedoči o svemu što zna u vezi s dopingom u biciklizmu. U intervjuu Oprah on je, medjutim, kazao da ne želi "razgovarati o drugima u svojoj generaciji.

Godine 1996, Armstrongu je dijagnosticiran rak testisa koji je velikim brzinom metastazirao. Uspio je pobijediti opasnu bolest potpunom promjenom načina života. A potpuni oporavak i uspon do vrha svjetske biciklističke scene donio mu je bogatstvo i slavu.
XS
SM
MD
LG