Dostupni linkovi

Lajčak: Crna Gora na dobrom putu


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji predstavlja značajnu prekretnicu na putu svake zemlje kandidata za članstvo, a pristupni pregovori su najbolji način da se zemlja transformiše i usvoji evropske standarde, saopštio je između ostalog potpredsjednik Vlade Slovačke Miroslav Lajčak na konferenciji u Crnoj Gori koja je okupila predstavnike Vlade, javnih institucija i civilnog sektora u razgovoru o problemima koji opterećuju društvo.

Između ostalog saopšteno je očekivanje da će krajem juna Crna Gora otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

Crna Gora je prihvatila evropske i NATO integracije kao izazov cijelog društva, a predstavnici civilnog sektora su se pokazali kao veoma kredibilni partneri i doprinijeli izgradnji pregovaračkog okvira, ocijenjeno je na plenarnoj Konferenciji Nacionalne konvencije o evropskoj integraciji Crne Gore koju realizuje Evropski pokret u Crnoj Gori, u saradnji sa Slovačkom asocijacijom za spoljnu politiku, kao i crnogorskom Vladom i Skupštinom. Na skupu koji je okupio predstavnike Vlade, javnih institucija i civilnog sektora, potpredsjednik Vlade Slovačke Miroslav Lajčak je rekao da je Evropska komisija opravdano preporučila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom, te da je početak pregovora najbolji način da se zemlja transformiše i usvoji evropske standarde.

"Na osnovu ovih pozitivnih rezultata Evropska komisija je sasvim opravdano preporučila početak pristupnih pregovora sa vašom zemljom, i to već krajem juna ove godine. Slovačka u poptunosti dijeli ovu pozitivnu ocjenu. Cijenimo napredak i konkretne rezultate koje ste postigli na polju reformi. Vjerujem da će slično mišljenje imati sve zemlje članice EU i da ćemo krajem juna moći da vam zvanično čestitamo otvaranje pristupnih pregovora", kazao je Lajčak.

Zajednički put za region

Lajčak je saopštio da su integracije prirodan proces koji nema alternativu kako za Crnu Goru tako i za region naglašavajući da je potrebno u proces uključiti sve društvene kapacitete.

"Evrointegracije su zajednički put stabilizacije cijelog regiona koji je još opterećen napetostima zasnovanim na različitom tumačenju istorije i drugim aktuelnim problemima. Vjerujem u uspješnu implementaciju ovog projekta u Crnoj Gori. Hoćemo da vam pomognemo da u ovaj proces uključite sve intelektualne i građanske kapacitete vaše zemlje, bez obzira na njihovu političku orijentaciju i druga uvjerenja", poručio je Lajčak.
Milan Roćen
Milan Roćen

Spremnost Slovačke da svoja iskustva iz procesa integracija da podijeli sa Crnom Gorom pozdravio je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen ukazujući da su u Crnoj Gori u procesu integracija okupljeni svi te da postoji široki društveni konsenzus oko pregovaračkog procesa.

"Posebno ukazujem značaj prisustva predstavnika civilnog društva koji aktivno učestvuju u ovom projektu i u pripremama za pregovarački proces. Pokazali su se kao veoma kredibilni partneri i dali konstruktivan doprinos izgradnji pregovaračkog okvira Crne Gore. Sve nas to uz ohrabrujuće ocjene Evropske komsije izrečenim u proljećnom izvještaju učvršćuje u uvjerenju da ćemo do sastanka Savjeta ministara do kraja ovog mjeseca imati uvjerljivu i sveobuhvatnu sliku koliko je Crna Gora napredovala u odnosu na ključne prioritete, što će ja vjerujem rezultirati i odlukom o datumu za otvaranje pregovora", kazao je Roćen.

Pretresajući dosadašnji napredak u radu u radnim grupama koje će učestvovati u pregovorima sa Evropskom unijom, Momčilo Radulović generalni sekretar Evropskog pokreta je ocjenio da je dobra koordinacija i saradnja svih parnera o čemu govori veliki broj preporuka u vezi korupcije, vladavine prava, zaštite životne sredine

"Trudili smo se da naša ovogdišnja nacionalna konferencija o evropskim integracijama bude zapravo i dodatni mehanizam za stvaranje što boljih polaznih osnova za pregovore sa EU. Okupili smo preko 130 ekperata iz javnog i civilnog sektora Crne Gore koji su donijeli oko 60 preporuka", naveo je Radulović.
XS
SM
MD
LG