Dostupni linkovi

Kurspahić: Argentina u snu i na javi


Lionel Messi
Lionel Messi
Jedan od najvećih fudbalskih autoriteta našeg vremena, Ivica Osim, ovih se dana povjerio novinarima kako - kad se probudi - razmišlja o fudbalskoj Jugoslaviji iz 1990. godine i šta bi bilo da je ona tada u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Italiji pobijedila Argentinu. A nedostajalo je samo malo: iako je od 31. minuta nakon isključenja Šabanadžovića i sa igračem manje odigrao svih 90 minuta plus 30 minuta produžetaka bez primljenog gola protiv Maradone i saigrača, Osimov tim je tek u izvođenju penala poražen za samo jedan gol (3-2).

Poraz u herojski odigranoj utakmici obilježen je na ulicama Sarajeva kao najveća pobjeda: Osim i šestorica bosanskohercegovačkih igrača sa svjetskog prvenstva dočekani su kod kuće kao heroji. Argentinci su zatim u polufinalu pobijedili na penale i Italiju a u finalu su poraženi od Njemačke (1:0).

Ove nedjelje, 15. juna, jedan od heroja iz Italije - Safet Sušić - nastaviće s reprezentacijom Bosne i Hercegovine tamo gdje je Osim stao s reprezentacijom Jugoslavije u Firenci: u susretu s Argentinom u hramu svjetskog fudbala, na Marakani u Riju, povešće ekipu BiH u njenom prvom izlasku na jedno svjetsko prvenstvo. S Argentinom se, 16. juna 2006, na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj sastala još jedna postjugoslovenska selekcija, ekipa Srbije i Crne Gore, i doživjela je potop od 0:6 u utakmici u kojoj je Maradonin nasljednik Messi ušao u igru u 74. minutu i postigao posljednji šesti gol u 88.

Safet Sušić
Safet Sušić
Argentina je Sušiću jedna od najljepših fudbalskih uspomena. Protiv nje je - u pobjedi Jugoslavije u prijateljskoj utakmici u Beogradu 1979. (4:2) - postigao tri gola najavljujući blistavu fudbalsku karijeru.

Ali, ovo je potpuno novo iskustvo. Bosna i Hercegovina nakon više kvalifikacionih ciklusa za evropska i svjetska prvenstva, u kojima je dva puta u odlučujućem doigravanju imala lošu sreću da igra s Portugalcima, sada prvi put izlazi na pozornicu jednog svjetskog prvenstva. Nasuprot svima koji misle kako je žrijeb bio nemilosrdan suprotstavljajući jednog debitanta jednom od favorita za osvajanje svjetskog kupa - dvostrukom svjetskom šampionu i još dva puta finalisti - mislim da je teško i zamisliti povoljnije okolnosti za taj prvi korak na velikoj sceni.

Dvostruki svjetski prvaci, predvođeni najboljim igračem na planeti, u najužem krugu favorita i najčuveniji stadion na svijetu. Ako je po kladionicama - Argentina je apsolutni favorit. Statistički očekivani poraz ne bi umanjio statističke izglede da se Bosna i Hercegovina, ipak, kvalifikuje za drugu rundu šampionata: o tome bi odlučivale utakmice protiv Nigerije 21. i Irana 25. juna.

Veliki adut Argentinaca su individualne vrijednosti njenih svjetskih asova - Messi, Aguero, Di Maria, Mascherano, Zabaleta, Higuain i drugi - među kojima Messi i Aguero u trenutku inspiracije mogu savladati svaku odbranu.

Nada za Bosnu i Hercegovinu je kolektivna vrijednost njenog tima u kojem, istina, niko još nema svjetsko uvažavanje jednog Messija ili Aguera, ali većina ima rezultate i potencijal i za najveće domete.

Reprezentacija BiH
Reprezentacija BiH
Džeko je u kvalifikacijama postigao 10 od ukupno 30 golova reprezentacije, a on i Misimović su dvije godine zaredom igrajući za Wolfsburg bili najubojitiji tandem njemačke Bundeslige, Džeko najbolji strijelac - Misimović uz postignute golove i prvi po broju asistencija; Begović je jedan od najuvaženijih golmana u Engleskoj; Pjanić dirigent i inspirator igre u Romi; gotovo kompletna odbrambena linija - Spahić, Kolašinac, Bičakčić, Mujdža plus veznjak Salihović i strijelac nekih od presudnih golova Ibišević - igraju u njemačkoj Bundesligi; Lulić, Bešić i Hajrović najavili su veliki potencijal i ambicije i, da i ne idemo dalje u nabrajanju, riječ je o selekciji dokazanog potencijala i za najugodnija iznenađenja.

Izazov trenutka u nedjelju je: ući u utakmicu s Argentinom s oslobađajućim osjećanjem da u njoj nema šta da se izgubi, jer je već i nastup na Svjetskom prvenstvu - protiv jedne od svjetskih velesila i na najčuvenijem stadionu - ispunjenje najljepših snova svakog igrača koje sad na javi u 90 minuta inspiracije valja prevesti u dobru igru i dobar rezultat.

Sa takvom inspiracijom Hrvatska je u četvrtak odigrala vrlo nadahnutu utakmicu na otvaranju Svjetskog prvenstva protiv domaćina, Brazila, petоstrukog svjetskog šampiona: vodila je 1:0 - domaćin je izjednačio i zatim poveo nakon sudijskog poklona u vidu nepostojećeg odglumljenog jedanaesterca - i izvela je nekoliko krajnje opasnih napada prije nego što je u sudijskoj nadoknadi primila i treći gol. Na kraju se pamti samo rezultat pa nema koristi pozivati se na "moralne pobjede". Mnogo je praktičnije - i korisnije - prevesti iskustva ovog poraza u dobru igru i rezultat protiv Kameruna 18. i Meksika 23. juna.
XS
SM
MD
LG