Dostupni linkovi

Kurban-bajram u Prištini: Mir, blagostanje i solidarnost sa izbeglicama


Čestitanja povodom Kurban-bajrama, Priština, 2013.
Čestitanja povodom Kurban-bajrama, Priština, 2013.

Mir, ljubav i solidarnost bile su neke od poruka upućenih sa centralne manifestacije povodom Kurban-bajrama održane u Velikoj džamiji u Prištini. Posebno su naglašeni pozivi za solidarnost sa izbeglicama iz Sirije i Iraka.

Glavni imam Islamske Zajednice Kosova, Sabri Bagora, održao je glavno prepovedanje, te je tom prilikom podsetio one koji su otišli na jutarnju molitvu i na glavne principe islama.

"Svi se trebamo osećati ponosnim što pripadamo ovoj čistoj, miroljubivoj veri ispunjenoj ljubavlju, a kojoj je osnovni princip uzajamno poštovanje, ljubav koja se treba iskazati drugima, i mir - jer i sama reč islam znači mir", kazao je Bajgora.

Kosovski muftija, Naim Trnava, pomolio se da Kosovo prevaziđe probleme sa kojima se suočava a kako bi svi građani imali blagostanje. On je, takođe, pomolio da države koje su u ratu, kao što su Irak i Sirija, pronađu mir, te je uputio pozive na solidarnost sa izbeglicama koje su izbegle u Evropu.

"Molimo se da zemlje u konfliktima što pre budu u miru. Molimo se da narod Sirije i Iraka pronađu mir, da izbeglice naiđu na solidarnost, humanost drugih naroda. Ne smemo ostati indiferentni prema onom što kuca na naša vrata - prema patnji sirijskih izbeglica. Pozivam sve da na solidarnost, od Boga nam je zadatak da se brinemo za njih", kazao je kosovski muftija.

Muslimanskim vernicima su čestitke povodom Bajrama uputili svi visoki zvaničnici Kosova, poželeći im razumevanje, blagostanje i ekonomski razvoj.

Kao i u drugim mestima, i na Kosovu se tokom Bajrama posećuje uža i šira porodica. Pre toga, obično se posete i oni najmiliji koji više nisu među živima. Svakako se Bajramu najviše obraduju deca koja za ovaj praznik dobijaju poklone.

XS
SM
MD
LG