Dostupni linkovi

Kurban-bajram: Dan vere, ljubavi i razumevanja


Porodica Gibanica
Porodica Gibanica

Islamski vernici u subotu počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva najveća islamska praznika Hadžijski ili Kurban-bajram. U svim džamijama u subotu je klanjan bajram namaz. Za islamske vernike Kurban-bajram je dan vere u Boga, razumevanja i ljubavi. Za ovaj prazanik vezani su i mnogi običaji.

Kurban-bajram poznat je i pod nazivom "Praznik prinošenja žrtve". Muslimani širom sveta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina prvenca za Boga. Bog se umešao u poslednjem trenutku i umesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Vernici u zoru se odlaze u džamije na sabah-namaz, čeka se izlazak sunca i klanja se Bajrman-namaz.

Posle čestitanja, odlazi se na mezarje, potom kućama gde je, sve pripremljeno za žrtvu Kurbana.

U porodici Edite i Samira Gibanice u Priboju Kurban-bajram se slavi uz poštovanje svih islamskih običaja i obavezno se kolje kurban.

"Kurban može biti deva, krava, ovan i koza. Pri kupovini se ne godi za cenu. Treba voditi računa da se uzme lijep kurban i on ne sme biti sa nekom tjelesnom manom. Meso od kurbana djeli se na tri djela. Jednu trećinu dajemo komšijama i prijateljima, jednu trećinu rodbini, a desna plećka se ostavlja za domaćina za pripremu bajramskog ručka", kaže Samir Gibanica, te navodi:

"Mi živimo u mešovitoj sredini, preko puta su nam komšije Petrići, Radomirovići i Novakovići i svake godine mi njima odnesemo kurbansko meso kao komšijama. Kurban bi trebalo da zakolje svaki punoljetni musliman i muslimanka koji poseduju vrijednost, preko ostalih potrepština svoje porodice, koja se izražava u vrednosti zlata od 91,6 grama."

Prvi dan Kurban-bajrama proslavlja se u krugu porodice. Domaćica Edita zadužena je pripremu svećanog ručka.

Edita priprema pitu
Edita priprema pitu

Na trepezi su tradicionalna jela - burek, pite, ćeške, punjena paprika, kiselo mlijeko i za bajraski ručak desna plećka od kurbana.

"Od slatkih jela pripremila sam pitu na ružice, hurmašice, pitu sa suhim šljivama i smokvama, kao poseban specijalitet, i tulumbe. Sva ova slatka jela se zalivaju saftom kao za baklavu", ističe Edita.

Ona kaže da je za ovaj veliki islamski praznik vezan i običaj darivanja. Roditelji darivaju svoju decu, muževi supruge i majke. Deci koja rano ujutru prvog dana praznika dođu da čestitaju praznik dobijaju novčane poklone - bajramluke.

Običaj je i da se nešto prinovi od gardarobe, da se kuća i avlija posebno očisti.

Prvi dan muškarci idu u posetu. Obilaze rođake, prijatelje. Žene ne. One priremaju ručak, dočekuju goste. Pošto se praznik slavi četiri dana, žene narednih dana odlaze da obilaze rodbinu, prijatelje i posećuju groblja - mezarja.

Ovom prazniku posebno se raduje najmlađi član porodice desetogodišnji Emir, zbog dolaska gostiju, brata iz Sarajeva i dobijanja bajramluka.

Kurban-bajram se čestita rečima "Šerif mubarek olsun", što znači "Neka ti je blagoslovljen praznik - blagdan".

XS
SM
MD
LG