Dostupni linkovi

Kultura i priroda najbolji mamac za zapadne turiste


Biogradska Gora, foto: Uri Bareket
Biogradska Gora, foto: Uri Bareket
Ove sedmice će se u Crnoj Gori organizovati jedan od najznačajnijih skupova ove godine - kongres njemačkog turističkog udruženja i turističkih agencija u Budvi od 15. do 17. novembra. Biće to prilika da Crna Gora započne povratak na njemačko tržište, najznačajnije turističko u Evropi.

Da li Crna Gora ima što da ponudi zapadnoj Evropi i modernom profilu turista? Evropska unija kroz turizam ostvaruje 5 posto prihoda i zapošljava 13 miliona ljudi.

Kako na tako velikom tržištu Crna Gora može dobiti svoj dio turističkog kolača? Analize i strategije stručnjaka kažu - ponudom koja se temlji na prirodnoj i kulturno istorijskoj baštini.

Takvu ponudu turistima iz Švajcarske nudi agencija Apoloturs koja im otkriva sjever i jug Crne Gore, kaže Dalija Radanović.

"Konkretno profil turiste iz Švajcarske je takav da su oni zainteresovani da se upoznaju sa prirodom Crne Gore, kao nekog novog tržišta i destinacije, kao i sa crnogorskom kulturom. Njima se jako dopada program koji obuhvata i primorje i sjever i oni uglavnom dolaze na 7 do 10 dana. Budući da se radi o manjim grupama trudimo se da im pokažemo ono što je autentično u Crnoj Gori, da to bude različita ponuda od onoga što je masovni turizam. Obilazimo Boku, Perast i to je nezaobilazna ruta, obilazimo manja domaćinstva sa vinarijama, vinskim podrumima. Na sjeveru obilazimo katune sa nekim standardnim predjelima kao što je Biogradsko jezero, Žabljak i tako dalje. Sve je upakovano sa onim autentičnim momentima iz crnogorske tradicije i kulture", kaže Radanović.

Za razliku od koncepta masovnog turizma čija sezona traje jedva 60 dana, ovaj vid turističke ponude dovodi goste i tokom proljećnih i jesenjih mjeseci. Kada su turisti iz zemlje sa 30 zimskih centara, oko 5 hiljada planinarskih staza i 50 vrhova od preko 4.000 metara zadovoljni odmorom, znači da Crna Gora ima šta da ponudi zahtjevnoj ali platežno moćnoj turističkoj klijenteli.

Oni cijene moderan i udoban hotel, ukusnu hranu i profesionalnu uslugu, ali ono što ih oduševljava je doživljaj prirode i iskustvo drugačijeg.



Agencija Apoloturs će i naredne godine dovoditi Švajcarce u Crnu Goru. No, ono što će biti presudno za opstanak na evropskom tržištu je održati konkurentne cijene, poručuje Dalija Radanović.

"Što se tiče cijena mi se trudimo da one ostanu iste. Mi kao agencija savjetujemo stanodavce da cijene dogodine ostanu na ovogodišnjem nivou. Iako se troškovi povećavaju, cijene struje idu gore i tako dalje, tržište jednostavno nije spremno za više cijene. Takođe i u drugim destinacijama cijene padaju i svi se trude da privuku goste i to je ono što je najvažnije i što svi treba da imamo na umu – da privučemo goste", ističe Radanović.
XS
SM
MD
LG