Dostupni linkovi

Kulminirao sukob Dodika i Bosića: Zašto lideru SNSD-a smeta Šarović


Mladen Bosić i Milorad Dodik
Mladen Bosić i Milorad Dodik
Višemjesečni loši odnosi između SNSD-a Milorada Dodika i SDS-a Mladena Bosića kulminirali su zahtjevom SNSD-a za smjenom članova Vijeća ministara iz SDS-a, te predsjedavajućeg Doma naroda Paralementa BiH, također iz ove stranke.

Pravdajući razloge za smjenu, u SNSD-u su, uz ostalo, naveli samopromociju ličnih interesa, narušavanje pozicija RS u BiH i katastrofalan rad u resornim ministarstvima članova SDS-a.

Mirko Šarović je, prema ocjenama mnogih, uključujući nevladine organizacije koje prate rad državnih institucija, jedan od rijetkih ministara u Vijeću ministara BiH koji dobro rade svoj posao.

Za Dodika je smjena Šarovića samo je početak razlaza sa SDS-om. To je, kaže Dodik, i osnovni razlog zbog kojeg je Šaroviću, ali i ostalim članovima SDS-a u državnim organima vlasti uskraćena podrška:

„SDS pokušava da na nivou BiH odradi svoje stranačke i pojedinačne interese“, ustvrdio je Dodik.

Za Bosića nema stvarnog razloga za Šarovićevu smjenu. Smatra kako Dodik želi pokazati da kontroliše situaciju u Banjoj Luci i u Sarajevu, ali i da pažnju javnosti sa katastrofalne situacije, posebno u RS, prebaci na međustranačke obračune:

„Mi ćemo ovih dana vidjeti ko će uopšte od političkih faktora iz Federacije podržati takvu incijativu, odnosno ko je pod Dodikovom kontrolom“, naglasio je Bosić.

Sam Šarović o inicijativi za smjenu kaže:

„Mislim da se radi o uskostranačkim interesima. Proteklih dana čuo sam najmanje pet, šest razloga za moju smjenu, od toga da imamo neke planove sa strancima da smirimo Milorada Dodika, da je usvojen neki zakon koji nije trebalo da bude usvojen itd.“

Šarović je od strane nevladinog sektora i stručne javnosti proglašen najkvalitetnijim ministrom u Vijeću ministara BiH za prošlu godinu, a njegovo ministarstvo kao najefikasnije u realizaciji godišnjeg plana.

Pozitivni rezultati za mnoge su predstavljali iznenađenje jer je Šarović do ulaska u Vijeće ministara bio označen kao političar kojemu je zabranjeno političko djelovanje zbog sumnje da je pripadao mreži podrške haškim optuženicima. Bio je, podsjetimo, i jedan od glavnih aktera u aferi 'Orao' - optužen da je Iraku dobavljao naoružanje prije nego što su ovi ušli u sukob sa Amerikom i osoba koja se do političke rehabilitacije nalazila na crnoj listi američke vlade.

Mirko Šarović, foto: rtvbn.com
Mirko Šarović, foto: rtvbn.com
Nekada visoki Karadžićev savjetnik, simpatije javanosti stekao je odlučnim "Ne" Protoklu sa RH i EU koji je trebao omogućiti bescarinski uvoz u BiH, što bi se pogubno odrazilo na bh. privredu.

SNSD-ove zastupnike razbjesnio je nakon usvajanja Zakona o carinskoj tarifi BiH kojim je ta oblast utvrđena u nadležnost BiH, što je za Šarovića bilo i najbolje rješenje jer je u interesu privrednika u BiH

„Vidjeli ste i sami da se realizacije programa kada je ministar Šarović u pitanju kreću oko 80 posto, što je zaista zavidan procent. I na sjednicama često od pojedinih zastupnika iz različitih političkih stranaka je spominjan kao najbolji ministar u Vijeću ministara“, komentira Ivica Čavar iz Centra civilnih inicijativa.

Dodiku Šarović smeta iz više razloga - uz ostalo jer se radi o opasnom protukandidatu SNSD-a na narednim izborima.

„Činjenica je da SNSD-u nije nimalo svejedno ko će imati najveći uticaj u SDS-u. Gospodina Šarovića ne treba nijednog momenta potcjenjivati kao ozbiljnog političara, sa veoma velikim uticajem u sopstvenoj stranci“, kaže politolog Mladen Mirosavljević.

„Očito je da su sve sada dominantne političke stranke na neki način kalkulantske, koje trguju. Zato mislim da bi ih građani vjerovatno mogli na narednim izborima dobro kazniti“, ocjenjuje Sociolog Salih Fočo.

U zemlji u kojoj je politička ispravnost važnija od stručnosti i dobrih rezultata, a politička trgovina način na koji se zakoni usvajaju i ministri biraju ne treba začuditi ukoliko se Šarovića na kraju doista i smijeni.

„Što onda otvara pitanja trgovine određenim zakonima, tačnije usvajanja ili neusvajanja određenih zakona koji idu u korist vladajućim strankama sa jedne strane, a sa druge strane ovo smjenjivanje će biti bacanje prašine u oči javnom mnijenju i narodu“, zaključuje banjalučki kolumnist Dragan Bursać.

Protiv smjene SDS-ovih ministara već se izjasnila SDA, dok se očekuje stav SDP-a i Saveza za bolju budućnost, koji bi mogli presuditi poziciju Mirka Šarovića. Od ranije je poznato kako je HDZ Dragana Čovića čvrsto opredijeljen za partnerstvo sa SNSD-om, samim tim i za smjenu kadrova SDS-a.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG