Dostupni linkovi

Kukan i evroposlanici zabavljani pričom o Šariću


Eduard Kukan na osmom sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje
Eduard Kukan na osmom sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje
Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama regiona Eduard Kukan imao je jedinstvenu priliku da u crnogorskom parlamentu direktno sluša međusobne oštre optužbe poslanika opozicije i vlasti koji su raspravljali o orgnizovanom kriminalu. Direktna tema je bila Darko Šarić i Crna Gora, a poslanici su ušli toliko u detalje, da je Eduard Kukan reagovao čuđenjem i pitanjem kakva je korist od te rasprave.

Na osmom sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje govorilo je se o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Evropski parlamentarci su najprije mogli čuti zvaničan stav Vlade da Crna Gora ostvaruje napredak na tom polju i to ne samo na unutrašnjem nego i regionalnom planu.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je rekao da optužbe o povezanosti dijela pojedinaca u institucijama sa organizovanim kriminalom neće spriječiti državu da se obračuna s tom pojavom:

"Dugo su naše institucije bile predmet, najblaže rečeno, podozrenja kada je riječ o njihovom kapacitetu, da ne postoji politička volja za obračun sa kriminalom. I dok nas je ponekada zaglušivala ta nedobronamjerna kritika institucije su radile. Govorilo se i da se u Crnoj Gori skrivao Darko Šarić", naveo je Marković.

Upravo slučaj Darka Šarića bio je okidač da opozicija pred evropskim parlamentarcima i predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama regiona Eduardom Kukanom ponovi ranije optužbena račun vlasti da su omogućile Šariću nesmetano poslovanje u Crnoj Gori, a kasnije njegov bijeg iz države.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta je ocjenio da je zbog toga iz međunarodnih bezbjednosnih aktivnosti protiv Šarića crnogorska policija isključena:

"Mi znamo da su institucije Crne Gore bile sve vrijeme isključene iz akcije koja je realizovana pod nazivom 'Balkanski ratnik' i da je ta akcija relaizovana uspješno zato što su bile isključene", ustvdio je Pavlović.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta je opisao dolazak Darka Šarića u Crnu Goru i njegove privredne aktivnosti, da je bio moćniji od Opštine Pljevlja, da je kupio fudbalski klub, nabavio dvjesta mašina za izgradnju autoputa i nastavio:

"Kada je on postao tražen od više bezbjednosnih službi u Evropi posebno, i u Americi, šetao je Crnom Gorom i nije ga uhapsila. Neka što ga nije uhapsila, nego nije našla za shodno da odredi mjere tajnog nadzora."

Politička eksploatacija

Poslanici Demokratske partije socijalista su odbacili ove tvrdnje opozicije, navodeći da su crnogorske bezbjednosne institucije sve vrijeme učestvovale u potrazi za Šarićem:

"Ja sam mislio da će kolege iz opozicije o tome danas najmanje pričati, budući da su pričali da nema kuće u Crnoj Gori u kojoj se Darko Šarić nije nalazio. Sada je u Pljevljima, pa se prebacio u Podgoricu, pa došao na Žabljak i tako dalje", kaže Obrad Mišo Stanišić.

"Darko Šarić je uhapšen zahvaljujući aktivnostima i mjerama obavještajno bezbjednosnih institucija Crne Gore i Srbije i to je istina i to je činjenica. Sve ostalo je politička eksploatacija", kaže Mevludin Nuhodžić.

Potom se ušlo još detaljnije u materiju, tvrdnjom Miodraga Vukovića iz DPS-a da je Šarić djelovao u Pljevljima kada DPS nije bio u vlasti, a Srpska pravoslavna crkva dijelila Šariću medalje:

"Gospodin Šarić za svoje usluge, ne samo građanima Pljevalja nego i društvenim institucijama kao što je Srpska pravoslavna crkva u tom gradu, dobio je najveća crkvena priznanja Sinoda SPC iz Beograda. Takva vam je sva istina", poručio je Miodrag Vuković.

Na to je reagovao Slaven Radunović:

"Normalnom čovjeku nije teško da zaključi da kada se u gradu od 20 hiljada stanovnika pojavi neko ko se vozi helikopterom i ko kupi fudbalski klub koji postaje šampion porijeklo njegove imovine ne treba da provjerava Patrijarh srpski nego policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost."

Sve ovo je uglavnom zabavljalo evropske parlamentarce, a Eduard Kukan je pokušao da zaustavi polemiku i međusobne optužbe poslanika pitajući šta je vrijednost rasprave koja se čula:

"Gledam u svoj evropske kolege koji se samo smješkaju, divno se provode slušajući vas. Možda treba da saznamo još šta je gospodin Šarić doručkovao kada je uhapšen. Ne znam da li ćemo ići do tih detalja. Ne znam koju dodatnu vrijednost ću imati nakon ove diskusije", konstatovao je Kukan.
XS
SM
MD
LG