Dostupni linkovi

Kuçi: Očuvati jedinstven sistem pravosuđa


Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi
Očuvanje jedinstvenog sistema pravosuđa i preuzimanja izvršnih ovlašćenja od misije EULEX-a, glavne su obaveze ministra pravde u Vladi Kosova Hajredina Kuçija u narednoj godini.

Tokom predstavljanja rezultata rada iz 2013. godine, ali i prioriteta za godinu koju sledi, Kuçi je kazao da će se u sklopu aktivnosti za uspostavljanje sudstva na severu očuvati jedinstveni pravosudni sistem.

Ove izjave su usledile nakon tvrdnji iz Beograda da na severu Mitrovice bude osnovni sud koji će pokrivati četiri opštine na severu i u kojem će raditi isključivo srpski tužioci i sudije.

“Zalagaćemo se za integrisano sudstvo, a tu uzimam u obzir i sever zemlje, a posebno primenljive zakone, jedinstvenog karaktera, i hijerarhiju sistema sudskog saveta i tužilaštva za sve institucije na Kosovu”, kazao je ministar Kuçi.

Pored toga, on je dodao da će prioritet njegovog ministarstva biti i preuzimanje izvršnjih ovlašćenja od EULEX-a.

U junu 2014. Evropska unija će saopštiti odluku da li će biti ili ne restruktuisanja ove misije. Vlada Kosova je već pripremila strategiju preuzimanja nekoliko izvršnih ovlašćenja od ove misije, kazao je on.

“Očekujemo da 15. juna 2014. imamo novu misiju EULEX-a na Kosovu, uzimajući u obzir izvršno ovlaštenje koje ostaje, ovlaštenje nadgledanja koje će biti veće nego što je sada, kao i delovanja na severu zemlje”, kazao je Kuçi.

Na osnovu međunarodnih procena, ali i istraživačkih izveštaja domaćih organizacija, sudstvo i pravosudni sistem na Kosovu je još uvek pod uticajem politike. Zbog mnogih nerešenih predmeta sistem još uvek nije reformisan. Ministar Kuçi obećava da će biti evidentnih pomaka već predstojećeg meseca.

On je spomenuo i poboljšanje u infrastrukturi, odnosno izgradnju Palate pravde i zatvora visoke bezbednosti.

Što se tiče teških krivinih dela, ustvrdio je ministar, na Kosovu je uočeno nešto što do sada nije viđeno.

“Trenutno, po poslednjim informacijama, ukupno je 1.865 zatvorenika u popravnim službama. Nije za pohvalu, ali tokom mog mandata povećan je broj zatvorenika. Zatekao sam preko 800 zatvorenika, a sada ih je preko 1.800”, kazao je on.

Inače, poboljšanje imidža, povećanje poverenja građana u pravosudne organe, profesionalno osoblje, manji broj nerešenih problema su ostali prioriteti ministarstva pravde.
XS
SM
MD
LG