Dostupni linkovi

Kruševac: Gladovanjem traže 24 zaostale plate


Kruševac
Kruševac
Zbog teškog materijalnog položaja 27 radnika hemijske industrije "Župa" iz Kruševca šesti dan štrajkuje glađu tražeći subvenciju države od 30 miliona dinara za isplatu pet minimalnih zarada što je oko 100.000 dinara po radniku i pokretanje proizvodnje.

Hemijska industrija Župa se od 2010. godine, nalazi u restrukturiranju i prema tvrdnjama štrajkača država do danas nije ništa učinila da se preduzeće stabilizuje.

Dalibor Jović, jedan od štrajkača glađu kaže da je zdravstveno stanje radnika koji od četvrtka odbijaju hranu je veoma zabrinajavajuće zbog čega je većina njih pod stalnim lekarskim nadzorom.

„Naše zdravstveno stanje je katastrofalno. Imamo četvoricu ljudi u bolnici, a Hitna pomoć interveniše na svaki sat sa infuzijama, lekovima injekcijama...“, kaže Jović.

Hemijska industrija Župa koja se od 2010. godine nalazi u restrukturiranju ima 355 zaposlenih od kojih je polovina na plaćenom odsustvu.

Jović kaže da država nije učinila ništa da preduzeće stabilizuje i počne da radi, a radnici da primaju platu. Radnicima se duguju 24 zarade iz 2011. i 2012. godine, zbog čega su se odlučili na štrajk glađu.

“Odlučili smo sena štrajk glađu zbog neizmirenih obaveza države koja nam duguje 24 plate. Mi tražimo isplatu samo pet minimalaca po 20.000 što je svega 100.000 dinara po radniku. Mi ne tražimo ništa više od onoga što nam je potrebno da isplatimo dugove za struju, vodu, poreze... koje država traži od nas” , kaže sagovornik RSE.

Rukovodsto fabrike ponudilo je radnicima koji su radno angažovani da im isplati po 10.000 dinara, a onima na plaćenom odsustvu po 5.000 dinara. Oni su to odbili, jer je prema Jovićevim navodima, većina zaposlenih u veoma teškoj materijalnoj situaciji, zbog toga što su dve godine bez ikakvih primanja.

“Narod takoreći nema ni za hleb. Zbog toga smo se odlučili na ovaj korak pa ćemo da vidimo dalje. Ako nam država izađe u susret, dobro je, ako ne - neka nas sve nosi na duši koliko nas ovde ima u štrajku glađu”, poručuje Jović.

Najavljeno je da će u fabriku u utorak doći Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija koji će se sastati sa radnicima u štrajku, predstavnicima sindikata i poslovodstvom.
XS
SM
MD
LG