Dostupni linkovi

Krstić izabrao zatvor umjesto svjedočenja na suđenju Karadžiću


Radislav Krstić u sudnici 4. travnja 2013.
Radislav Krstić u sudnici 4. travnja 2013.
Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić izjasnio se nevinim u vezi haške optužbe za nepoštivanje suda, zbog odbijanja da svjedoči kao svjedok obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na haškom suđenju.

Umjesto svjedočenja svom bivšem vrhovnom zapovjedniku Karadžiću, Krstić se odlučio na haški pritvor u kojem će čekati suđenje za nepoštivanje suda. Pred haškim sucem je ponovio kako i dalje ostaje kod svog stava da ne svjedoči, navodeći pri tom navodni razlog za takvu odluku.

"Isključivo iz zdravstvenih razloga nisam spreman biti svjedok u procesu izvođenja dokaza obrane gospodina Karadžića pred ovim sudom", rekao je Krstić.

Podsjetimo, bivši zapovjednik Drinskog korpusa (VRS) Krstić - pretučen je i razrezan 2010.godine godine u ćeliji britanskog zatvora.

No temeljem nedavnih liječničkih nalaza Raspravno sudsko vijeće iz slučaja Karadžić, zaključilo je da svjedočenje ne bi štetilo Krstićevom zdravlju. Na to je podsjetio i sudac Melville Baird (Melvil Berd).

„Vijeće je obaviješteno da nije bilo nikakvih medicinskih razloga koji bi predstavljali valjani razlog da se Vi ne morate odazvati subpoeni (obvezujućem nalogu). I zato je Vijeće zaključilo – da ste hotimično i voljno ometali sprovođenje pravde te da ste time počinili nepoštivanje suda“, naveo je sudac Baird.

Krstić se ipak odlučio na dokazivanje tvrdnje – da nije sposoban dati iskaz u vezi događanja u Srebrenici 1995.godine pa ga uskoro očekuje suđenje za nepoštivanje suda, za što je predviđena kazna zatvora do 7 godina, i/ili novčana do 100 tisuća eura.

Prema dosadašnjoj praksi, svjedoci koji su odbili svjedočiti dobijali su po par mjeseci zatvora u što im se uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru. Inače, uz Krstića, Karadžića je odbilo više oficira bosanskih Srba, pogotovo oni uključeni u srebreničku operaciju– poput Ljubiše Beare, Zdravka Tolimira te Milenka Živanovića.

(VIDEO: Drugostupanjska presuda Krstiću za Srebrenicu)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG