Dostupni linkovi

Kriza na Kosovu: Četiri meseca bez institucija


Kosovski parlament, septembar 2014.
Kosovski parlament, septembar 2014.

Četiri meseca od parlamentarnih izbora, Kosovo još uvek nema nove institucije. Zapelo je kod one prve – Skupštine Kosova, čiji poslanici tri i po meseca od početka konstitutivne sednice, još uvek ne uspevaju da se dogovore oko mesta predsednika i podpredsednika Skupštine.

Sednica je počela 17. jula, pa je nastavljena 18. septembra, te zbog neuspeha ponovo zakazana za 2. oktobar, ali ju je predsedavajuća najstarija poslanica Flora Brovina iz Demokratske partije Kosova dan ranije odložila zbog nedostatka političkog sporazuma, čemu se usprotivila opozicija.

Tim povodom je opozicija na zahtev 62 poslanika u četvrtak sazvala sednicu na kojoj se raspravljalo o političkoj situaciji. Nakon dvosatnog iznošenja mišljenja, poslanici opozicije su zajedničkom izjavom zatražili da se što pre konstituiše Skupština Kosova kako bi se otvorio put formiranja nove vlade, i da se pronadje rešenje za konstituisanje Skupštine, a u skladu sa voljom parlamentarne većine.

Sve se ovo se dešava zato što obe strane, i pobednička Demokratska partija Kosova dosadašnjeg premijera Hashima Thacija i postizborna koalicija partija u opoziciji - Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i pokret Samoopredeljenje - smatraju da njima pripada mesto predsednika Skupštine Kosova. Thaci to tvrdi s ozbirom da je osvojio 37 poslanička mesta, a opozicija smatra da je većina s obzirom da broji ukupno 63 poslanika.

Na osnovu Ustava Kosova, kandidata za predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa u Skupštini i bira se sa 61 glasom poslanika.

U medjuvremenu, i Ustavni sud Kosova je stavio do znanja da je najveća parlamentarna grupa Thacijeva partija, te je zato i izbor lidera Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe za predsednika Skupštine na prvoj sednici 17. jula, proglasio neustavnim zato što ga je predložila opozicija.

Pravo da Demokratska partija Kosova predloži kandidata iskorišćeno je na sledećoj sednici, 18. septembra, ali njihov kandidat, Arsim Bajrami, nije dobio dovoljan broj glasova. Sednica je prekinuta, a tome se suprostavila opozicija zato što joj nije data prilika da iznese svoje mišljenje. U međuvremenu, predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, počela je da održava sastanke sa svim političkim subjektima, ali bez postizanja dogovora. Opozicija tvrdi i da po odluci Ustavnog suda, svi poslanici imaju za obavezu da pronadju način da se izabere rukovodstvo skupštine.

Pošto je i sledeća sednica zakazana za 2.oktobar bila odložena, opozicija samoinicijativno, na zahtev 62 poslanika, u četvrtak raspravlja o političkoj krizi u zemlji, pošto predsedavajuća konstitutivne sednice, Flora Brovina, nije htela da sazove sednicu jer nije bilo političkog dogovora. Sednicom opozicije predsedava Teuta Rugova, najmlađa poslanica, inače iz Demokratskog saveza Kosova. Thacijeva partija i poslanici manjinskih zajednica ne prisustvuju ovoj raspravi jer je smatraju neustavnom, s obzirom da je nije sazvala Flora Brovina.

Vjosa Osmani, iz opozicionog bloka, kazala je da su na ovu sednicu pozvani svi poslanici radi konstruktivne i demokratske debate, a kako bi se poduzeli prvi koraci u rešavanju političke krize.

„Parlamentarna manjina ima za cilj ne samo da blokira formiranje Skupštine, već, kao što je navedeno i u Izveštaju o napretku, ova partija blokira celo Kosovo i put zemlje ka EU. Oni i danas, kao što su to radili u prošli mandat, blokiraju parlament“, kazala je ona, i dodala da poslanici PDK-a trebaju da priznaju da većina odlučuje, a da oni nemaju tu većinu.

Visar Imeri, iz pokreta Samoopredeljenje, koji je takodje u opoziciji, tokom rasprave u Skupštini, kazao je da vlast drže politički oligrahi odlazeće vlade koji blokiraju institucije.

„Upravo iz tog razloga, obaveza je poslanika da uklone ovu blokadu. Naša je obaveza da oslobodimo zemlju od ovih oligraha koji koštaju veoma mnogo gradjane i državu. Upravo oni su poslednjih meseci putem njihovih odluka zemlju doveli u gotovo nesavladivom dugu, putem uzurpacije svakog javnog preduzeća i nezavisnih agencija dugoko oštetili ekonomsko funkcionisanje i finansijsku održivost države“, kazao je Imeri.

Da se institucije trebaju što pre uspostaviti, poručio je u sredu i Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, nakon predstavljanja nalaza iz Izveštaja o napretku.

"Zemlja je u blokadi četiri meseca posle uspešnih izbora. Sposobnost ili spremnost političke elite da reši probleme predstavlja prepreku. Kosovo već oseća posledice odlaganja formiranja institucija i postoji zaostali posao koji Skupština i Vlada moraju da obave. Dakle, dok predstavljam ovaj izveštaj i napredak ostvaren tokom prošle godine, apelujem na vaše lidere da interese Kosova i njegovog naroda stave na prvo mesto i nađu načina da krenu napred“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG