Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv organizatora protesta u Nišu


Đokica Jovanović
Đokica Jovanović

Zbog navodnog "iznošenja neistinitih informacija" uprava niške Toplane je podnela krivičnu prijavu protiv lidera Udruženja predsednika skupština stanara Đokice Jovanovića.

Direktor "Gradske toplane" Slobodan Maksimović je potvrdio ovu informaciju, ali nije znao zbog čega je tačno prijava podneta, tvrdeći da je proces otpočet pre oko 2 meseca.

"Ja se više ne sećam tačno. Dao sam pravnoj službi da presluša snimak tog njegovog gostovanja... čak se više i ne sećam da li je to bilo na 'Belamiju' ili 'Niškoj', i da, ako ima elemenata za prijavu, napravi prijavu. Nađeni su ti elementi i Pravna služba je sastavila krivičnu prijavu, a ja sam je potpisao", kaže Maksimović.

I dok Maksimović kaže da on nema informaciju da je policija reagovala po toj prijavi, Đokica Jovanović je u ponedeljak saslušan u policiji.

Ovaj razgovor, rekao je novinarima nakon saslušanja, on posmatra kao "vid političkog zastrašivanja" jer je, kako kaže, povod svega njegovo insistiranje na tvrdnji da se političke partije finansiraju novcem iz javnog sektora.

"Najočigledniji primer finansiranja političkih partija je političko zapošljavanje. Eto, recimo u Toplani ima 70-80 zaposlenih u takozvanoj neposrednoj proizvodnji, a ukupno ima oko 300 radnika. Ostalo je administracija", kaže Jovanović i napominje da je svetski standard da u administraciji radi "deset, do petnaest, eventualno dvadeset posto ljudi".

"To znači da je sve to što je u administraciji Toplane tu zapošljeno po nekakvom političkom ili partijskom nalogu", zaključuje Jovanović.

Jovanović, koga šira javnost zna kao istaknutog intelektualca, nekadašnji je profesor niškog, a danas beogradskog Filozofskog fakulteta. U žižu javnosti je dospeo kada je marta ove godine u znak revolta zbog previsokih računa iz Toplane pokrenuo inicijativu da se građani okupe i zatraže niže cene grejanja.

Njegovom pozivu se veoma brzo odazvalo više od 400 skupštinâ stanara sa potpisima preko 40.000 građana. Tako su prvi put posle velikih građanskih protesta iz 1997. godine Nišlije masovno izašle na ulice, što je privuklo pažnju i svetskih medija.

U međuvremenu je i formalno osnovano Udruženje predsednika skupština stanara, a protesti građana i dalje traju.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

XS
SM
MD
LG