Dostupni linkovi

Kritike odbora za nadzor bezbjednosnih službi


Ilustracija
Ilustracija
Parlamentarni nadzor nad bezbjednosnim institucijama i sektoru odbrane u Crnoj Gori ne sprovodi se na zadovoljavajući način, jedan je od rezultata monitoringa Instituta alternativa koji je u prethodnom periodu analizirao rad skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu čiji je zadatak između ostalog kontrola rada bezbjednosnih službi.

Analizirajući sprovođenje zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, Institut alternativa je između ostalog konstatovao postojanje niza propusta u radu skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu, a odnose se između ostalog na pasivnost poslanika vlasti i opozicije, nedostatak inicijative za održavanjem kontrolnih saslušanja, neispunjavanje obaveza u razmatranju rada Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, nekorišćenje brojnih mehanizama kontrole nad primjenom mjera tajnog nadzora i isključivanje Skupštine iz odlučivanja o upućivanju pripadnika bezbjednosnih službi u mirovne misije u inostranstvu.

Direktor Instituta alternativa Stevo Muk je između ostalog konstatovao da Skupština mora neposredno, kontrolom bezbjednosnih službi, ostvarivati zašititu sloboda i prava građana od mogućih zloupotreba i time jačati ukupnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala što je preduslov napretka države prema Evropskoj uniji

Stevo Muk
Stevo Muk
"U zemlji u kojoj je iskustvo ratova u regionu još svježe, u kojoj nije provedena lustracija, pa ni u sektoru odbrane i bezbjednosti, u kojoj ne postoji iskustvo demokratske smjene vlasti i u kojoj se iskustvo pune nadležnosti u sektoru odbrane i bezbjednosti mjeri tek 6 posljednjih godina, gdje su institucije slabe a vladavina prava široko prepoznata kao problem, imamo dodatnu obavezu da ovom poslu pristupimo u jednom specifičnom kontekstu, dajući mu posebnu važnost i pokazujući najviši stepen posvećenosti", istakao je Muk.

Na nedostatak inicijativa u odboru za bezbjednost i odbranu ukazao je Marko Sošić, rekavši da inicijativu osim poslanika vlasti nemaju ni poslanici opozicije. Radi se o malom broju obavljenih kontrolnih saslušanja predstavnika službi bezbjednosti i nedostatak kontrole nad sprovođenjem tajnog nadzora

"Ovako mali broj inicijativa za održavanje kontrolnih saslušanja, pogotovo od strane opozicije čini bezpredmetnim govor o tome da opozicija u toku 2012. godine nije iskoristila nadležnosti iz Zakona o parlamentarnom nadzoru, koji joj omogućava dvije sjednice sa izborom teme, bez mogućnosti vladajuće većine da to spriječi", navodi on.

Niz problema

Sa navedenim primjedbama se nije složio predsjednik skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić koji je u uvodnom izlaganju konstatovao da je rad te institucije bio kvalitetan i odluke donošene konsenzusom. Ocjene monitoringa Instituta alternativa, Nuhodžić je nazvao prejakim, a ovako objasnio zašto odbor nema više inicijativa za kontrolnim saslušanjima:

"Zašto mi nemamo nekih posebnih inicijativa za zakazivanje kontrolnih saslušanja? Znate zbog čega? Zato što mi sjednemo i opozicija i pozicija i dogovorimo se šta ćemo da radimo i zajedno to izglasamo. E, sada smo mi trebali da imamo 5 kontrolnih saslušanja, da ih gura neko iz neke stranke a mi da ih prihvatamo i da to bude kvalitet rada. Ja se sa tim ne slažem. Zato vas molim kada dajemo tako teške ocjene da zaista imputi budu zaista kvalitetni".

I iz službe odbrane imaju primjedbe na račun rada Skupštine i odbora. Viceadmiral Dragan Samardžić je ukazao da je vojsci potrebna pomoć civilnih institucija, posebno Skupštine kako bi se između ostalog donijela odluka o uništenju viška naoružanja.

"Gdje ćemo uništavati naoružanje koje se nađe u rijekama? Treba sada da čistimo Boku i tako dalje. Kada izvučemo to naoružanje gdje da ga nosimo? To je problem kojim treba i odbor i parlament da se bave i da se u Crnoj Gori nađe adekvatan prostor za te namjene", kaže Samardžić.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće sprovesti kontrolu nad bezbjednosnim službama i odbrambenom sektoru od strane parlamenta, vojno politički analitičar Blagoje Grahovac ukazuje na niz problema među kojima je neupućenost kontrolora u problematiku i politizacija sektora odbrane i bezbjednosti.

"Nije dobro što naši ljudi koji rade nadzor nijesu obučeni da kontrolišu državne institucije. To se najbolje prepoznaje u njihovim izjavama ne čujete niti jednu primjedbu, nego samo afirmacije, govorim o partijama na vlasti. Imamo i obrnutu situaciju gdje partije iz opozicije samo saopštavaju primjedbe, a nikako pozitivne stvari. Onda, opet je i to pokazatelj da nešto nije u redu", rekao je Grahovac.
XS
SM
MD
LG