Dostupni linkovi

Kritike napada na Medojevića, ali i pitanje: A ko štiti građane od poslanika?


Privođenje Veselina Pejovića
Privođenje Veselina Pejovića
Fizički napad na poslanika Nebojšu Medojevića koga je na beogradskom aerodromu ošamario nikšićki biznismen Veselin Pejović naišao je na osudu gotovo svih političkih aktera u Crnoj Gori, ali je u dijelu javnosti bilo primjedbi da građani nemaju mehanizam da se zaštite od izjava poslanika zaklonjenih poslaničkim imunitetom.

Nikšićki biznismen Veselin Pejović koji je na beogradskom aerodromu fizički napao i ošamario poslanika Nebojšu Medojevića u prisustvu njegove supruge izjavio je da nije imao drugi mehanizam da se odbrani od neistinitih navoda poslanika koji je njegov kapital povezao sa odbjeglim narko bosom Darkom Šarićem.

Izvršni direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović međutim podsjeća da poslanički imunitet ne štiti od parničnog postupka u kome strana koja tvrdi da je oštećena može doći do potvrde svoje nevinosti.

Medojevićev napadač i jedini ponuđač za KAP ostaje u pritvoru

Zbog fizičkog napada na poslanika opozicionog Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića, u nedjelju je pritvoren biznismen Veselin Pejović. Slučaj je dospio u centar pažnje domaće javnosti, prije svega, jer je napadnut član parlamenta, ali i zbog činjenice da je pritvoreni Pejović jedini ponuđač za imovinu bankrotiranog podgoričkog Kombinata aluminijuma. OPŠIRNIJE...
“Poslanici su zaštićeni od krivičnog gonjenja za izrečene riječi u Skupštini, odnosno u svom radu. To je tako osim ukoliko su uhvaćeni u vršenju krivičnog djela za koje je zaprijećena kazna veća od 5 godina. Kada govorimo o ostalim mogučnostima ukoliko neko smatra da je na neki način povrijeđeno neko njegovo pravo ili mu je nanijeta šteta u javnim istupima poslanika naravno da postoji mogučnost da u parničnom postupku traži nadokandu štete za ono što je istrpio, za neistine koje su eventualno izrečene na njegov račun. Dakle, postoje pravna sredstva koja stoje na raspolaganju onima koji smatraju da su njihova prava ili interesi oštećeni uslijed neodgovornog ponašanja poslanika. Ono što je negdje ograničavajući faktor jeste to što ti postupci, prije svega govorim o parničnim postupcima traju dosta dugo i sa druge strane ostaje i mogućnost da se to u medijima dodatno tumači od strane poslanika da je to pritisak na slobodu riječi koja je izrečena tokom javne rasprave”, navodi Vujović.

Goran Danilović ne smatra da poslanici u Crnoj Gori uživaju poseban status:

“Kada neko okleveta poslanika, a to se dešava vrlo često, posebno opozicione poslanike onda njemu preostaje jedino da privatnom tužbom brani čast i ugled. Možete da zamislite šta bi se sve dogodilo da smo to radili kada su nas klevetali iz državnih glasila, da ne napominjem one nadrastičnije naslove koji su možda zasluživali i krivičnu dogovornost. Ipak smo glasali za dekriminaliizaciju klevete i dužni smo kao javni poslenici javne riječi da trpimo više od običnog svijeta. Valjda je normalno i da ljudi koji su za 10 godina zaradili 10 pa i više miliona eura trpe više.Ili možda oni imaju ugled a poslanici obavezu da trpe kada im se kaže bilo šta drugo”, tvrdi Danilović.

Zlatko Vujović kaže da u Crnoj Gori politički proces i dijalog između donosilaca doluka odlikuje deficit poltičke kulture:

“Veoma često se dešava da određeni politički funkcioneri u želji da dobiju prostora u određenim medijima, atraktivnošću svojih izjava veoma često nekoga uvrijede ili mu nanesu štetu u cilju svoje lične promocije. Na žalost, veliki broj pojedinaca ne koristi pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju”, konstatuje Vujović.

Goran Danilović ne spori da ima slučajeva da poslanici koriste tešku i neprimjerenu riječ, ali pojašnjava da nije tačno da ih imunitet apsolutno štiti od odgovornosti. Pored parničnog postupka kaže on građani i na drugi način kažnjavaju neodgovorno ponašanje:

“Može biti da poslanici pretjeraju u svojim kvalifikacijama ali kazna za naše pretjerivanje stiže na izborima. Poslanike ne bi neminovno zaštito imunitet ukoliko oklevetaju samo treba presaviti papir i ići pravnim putem. Oni koji vjeruju da imaju snagu na svojoj strani posegnu za onim što je tradicionalno a to je fizička zaštita dostojanstva. To su sve pusti izgovori i ne može se na taj način nikako dijeliti pravda .I nama govore mnogo toga što mi ne mislimo o sebi pa zbog toga ne šamaramo ni biznismene ni novinare , izuzev gradonačelnika koji na sličan način kao i Pejović brani svoju čast”, zaključuje Danilović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG