Dostupni linkovi

Krim: na ukrajinskim vojnim objektima vijore ruske zastave


Britanski ministar spoljnih poslova William Hague, u članku objavljenom na internetskoj stranici dnevnog lista The Telegraph, izjavio je da će Velika Britanija i njeni saveznici razmotriti uvođenje trajnih ograničenja na prodaju oružja u svjetlu novih odnosa s Rusijom nakon "skandaloznog pripojenja Krima".

"To bi uključivalo izostavljanje Rusije iz nekih međunarodnih organizacija, trajna ograničenja u vojnoj saradnji i prodaji oružja, te smanjivanje utiecaja na ostatak Evrope", napisao je Hague - javljaju agencije.

Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko u nedjelju je kritikovao rusku aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima kao "loš presedan", ali je pritom kazao da je Krim sada "de facto" dio Rusije.

Lukašenko je blizak saveznik Rusije, ali je novinarima u Minsku rekao da bi Ukrajina, koja s Bjelorusijom dijeli dugu kopnenu granicu, trebala ostati "jedna, nedjeljiva, cjelovita, država izvan bloka".

Istovremeno, ruski barjak odsad je podignut nad 189 ukrajinskih vojnih objekata na Krimu, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u nedjelju, dva dana pošto je predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim je završen postupak pripojenja crnomorskog poluotoka Krima Rusiji.

Ukrajinske baze padale su jedna za drugom u ruke ruske vojske na Krimu. U Belbeku, blizu Sevastopolja, elitne ruske postrojbe i proruske milicije u subotu su uz potdršku oklopnih vozila zauzele avio bazu pucajući u zrak iz automatskog oružja, a vojnici su na nišanu držali ukrajinske vojnike.

NATO zabrinut zbog Transdnjestrovlja

Vrhovni vojni komandant NATO-a u nedjelju je kazao da Rusija na ukrajinskoj istočnoj granici ima raspoređene velike snage, te da je zabrinut jer bi to moglo predstavljati prijetnju i moldovskoj pokrajini Transdnjestovlje koja ima separatističke težnje.

"Ruske snage na istočnoj ukrajinskoj granici su pozamašne i vrlo spremne", kazao je vrhovni saveznički komandant u Evropi, general američkog ratnog vazduhoplovstva Philip Breedlove.

Prema njegovim riječima, NATO je vrlo zabrinut zbog prijetnje Transdnjestrovlju.

"Na istočnoj ukrajinskoj granici ima apsolutno dovoljno ruskih snaga da pregaze Transdnjestrovlje ukoliko se donese takva odluka, a to je vrlo zabrinjavajuće", dodao je Breedlove.

Zamjenik ruskog ministra odbrane je odmah odgovorio da Rusija poštuje međunarodne sporazume o ograničenju broja trupa u blizini svoje granice s Ukrajinom. Ali, čelni čovjek ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu je upozorio da su ruske jedinice "u svakom trenutku" spremne napasti Ukrajinu.

"Putinov cilj nije Krim, već cijela Ukrajina...njegove vojne jedinice nagomilane na granici su spremne napasti u svakom trenutku", istakao je Andrej Parubij.

Veliki proruski protest u ukrajinskom gradu Odessa, 23. mart


Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u nedjelju da poštuje međunarodne sporazume o ograničenju broja vojnika u blizini granice s Ukrajinom, nakon što je komandant NATO-a za Evropu Philip Breedlove izrazio zabrinutost zbog velikog broja ruskih vojnika na istočnoj granici Ukrajine.

Izrazio je i zabrinutost da bi to mogla biti prijetnja za separatističku moldavsku regiju Pridnjestrovlje.

"Na istočnoj ukrajinskoj granici ima apsolutno dovoljno ruskih snaga da pregaze Pridnjestrovlje ukoliko se donese takva odluka, a to je vrlo zabrinjavajuće", rekao je, ocijenivši da se Rusija više ponaša kao suparnik, a ne partner.

Ruske snage učvrstile su nadzor nad Krimom dva dana nakon što je pripojen Rusiji. Neki strahuju da bi Rusija sada mogla zauzeti i istočnu Ukrajinu.

Jacenjuk u Den Haag radi pregovara s MMF

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je u nedjelju da neće učestvovati na samitu sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 u ponedjeljak i utorak u Den Haagu jer mora zaključiti pregovore s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Misija MMF nalazi se u Kijevu od 4. marta. Ukrajina traži pomoć od najmanje 15 milijardi dolara kako bi izbjegla stečaj. Procjena stvarnih potreba Kijeva dovršena je 14. marta i sada se vode pregovori o uvjetima zajma. MMF se nada da bi misiju mogao završiti u utorak.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je čelnike grupe G7 (Velika Britanija, SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada i Italija) i Evropske unije na sastanak u Den Haagu, na rubu samita o nuklearnoj bezbjednosti, kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini nakon što je Rusija pripojila Krim i gomila snage na istočnoj ukrajinskoj granici.

Isključenje Rusije iz ove grupe, čiji je punopravni član od 2002. godine, jedna je od međunarodnih sankcija Moskvi, prenose agencije.
XS
SM
MD
LG