Dostupni linkovi

Kraj jedne ere: Google uskoro mijenja ime


Google
Google

Google kakvog znamo uskoro će prestati postojati jer osnivači planiraju reorganizaciju kompanije pod novim imenom.

Ime kompanije koju danas poznajemo kao Google, a koja ispod sebe drži istoimeni najpoznatiji pretraživač na planeti, email servis Gmail, operativni sistem Android, videoservis YouTube i sve druge prateće projekte nosit će ime Alphabet.

Osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin veliku reorganizaciju najavili su početkom sedmice, a novi direktor Googlea umjesto Pagea bit će Sundar Pichai.

Google je počeo isključivo kao internet pretraživač, a nedugo zatim počelo je širenje na druge sektore interneta, ali i ekonomije uopće. Google danas radi na projektima poput razvoja automobila bez potrebe za vozačem, razvoja tehnologije za usporavanje starenja, kao i unapređenja pristupa internetu.

Page i Brin tvrde da su grane kompanije postale isuviše raznolike i komplikovane za jednu firmu. Različite tehnologije i projekti zahtijevaju različite tipove lidera sektora. Upravo zato Google postaje samo jedan dio krovne kompanije Alphabet koja će nadgledati uskoro nezavisne firme Google, Gmail, YouTube, itd...

XS
SM
MD
LG