Dostupni linkovi

Kragujevačka obdaništa: Za oštećene roditelje 100 miliona dinara


Obdanište, ilustrativna fotografija
Obdanište, ilustrativna fotografija

Grad Kragujevac vratiće oko 100 miliona dinara roditeljima koji su, u periodu od 1. marta 2013. do 1. septembra 2014. godine, plaćali veći iznos za boravak dece u obdaništima.

Pravo na obeštećenje ima oko 4.000 roditelja, kojima će nakon mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, biti nadoknađena šteta od 1.000 do 100.000 dinara.

Odmah nakon objavljivanja vesti da će roditelji, koji su 18 meseci za boravak dece u obdaništima izdvajali znatno više novca od zakonom propisane cene biti obeštećeni, ispred sedišta Predškolske ustanove Nada Naumović u Kragujevcu formirao se dugačak red mladih roditelja koji su već bili izgubili nadu da će im nova biti ikada vraćen.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00
Direktan link


Milka Simić, direktorka ustanove, kaže da je sa roditeljima postignut sporazum o vansudskom poravnjanju, koje omogućava povratak novca i da će se to rešenje verovatno primeniti i na ostale gradove u Srbiji, u kojima su roditelji takođe plaćali više cene.

"Sporazum o vansudskom poravnjanju obezbeđuje vraćanje novčane razlike koju su roditelji platili u periodu kada je cena bila dugačije definisana. Većina gradova je tada imala skale i većina će sada verovatno biti u situacijii u kojoj smo mi", ističe Simić.

Prema njenim rečima, iznosi obeštećenja se razlikuje od slučaja do slučaja, u zavisnosti od kategorije, iznosa koji su plaćani, kao i dužine perioda tokom kojeg su roditelji trpeli štetu.

"Roditelji potpisuju sporazum sa nama, dobijaju analitičku karticu za period za koji se sporazum odnosi, a to je uglavnom period mart 2013. - septembar 2014. godine i nakon toga im leže novac na račun. Već imamo situacije o povratku od oko 1.000 do 100.000 dinara", kaže naša sagovornica.

Pravo na obeštećenje u Kragujevcu ima oko 4.000 oštećenih roditelja, a novac će im biti uplaćen na račune odmah nakon podnošenja dokumentacije. Sredstva za isplatu su već obezbeđena iz kredita za tekuću likvidnost.

Prema nezvaničnim informacijama obdaništa će morati da vrate novac oštećenim roditeljima i u skoro svim ostalim gradovima u Srbiji u kojima je čuvanje mališana tarifirano po cenama znatno višim nego što zakon dozvoljava.

U tom periodu, roditelji su plaćali boravak dece u obdaništima više od zakonom propisane cene, a iznosi su utvrđivani pojedinačno za svako dete, na osnovu mesečnih primanja roditelja.

XS
SM
MD
LG