Dostupni linkovi

Hahn: Kosovu treba dati mogućnost da se približi EU


Johannes Hahn i Atifete Jahjaga u Prištini 18. februara
Johannes Hahn i Atifete Jahjaga u Prištini 18. februara

Kosovu treba dati mogućnost da se približi Evropskoj uniji, izjavio je u sredu u Prištini evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Komesar Hahn tokom celog dana održava sastanke sa kosovskim rukovodiocima, srpskim, ali i sa predstavnicima opozicije.

On je prisustvovao sednici vlade na kojoj je Kosovu čestitao sedmu godišnjicu nezavisnosti, navodeći da je zemlja tokom ovog perioda postigla vidna dostignuća, i pored izazova sa kojima se suočavala.

Hahn je na konferenciji za novinare poručio da su pred Kosovom nekoliko pitanja na putu zemlje ka EU – vladavina prava, funkcionisanje demokratije, ekonomski razvoj, uključujući i borbu protiv nezaposlenosti, posebno za omladinu. On je poručio i da Kosovo mora da unapredi investicionu klimu, i da se bori protiv korupcije i reformira javnu administraciju. Profesionalno pravosuđe je osnovno pitanje, naglasio je on.

On je dodao da će se proces o stabilizaciji i priduživanju Kosova uskoro okončati i da će se sporazumnajverovatnije potpisati u maju, a njegovo stupanje na snagu uslediće početkom sledeće godine.

Komesar Hahn je istakao da Kosovo i EU mogu da potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ovog proleća, ali za stupanje na snagu takvog sporazuma treba još vremena.

Govoreći o procesu liberalizacije viza za građane Kosova, Hahn je posavetovao kosovske vlasti da treba da rade više na kontroli granica i na uveravanju građana da ne mogu dobiti azil u zemljama EU putem ilegalne migracije.

Što se vizne liberalizacije tiče, postoji napredak, ali predstoji još rada... Ohrabrujem vas da nastavite da sprovodite preporuke, iako te naše preporuke nisu jedini zahtevi koji se trebaju ispuniti. Pre nego što damo liberalizaciju, broj azilanata u EU i broj onih koji ilegalno borave, mora da padne…”, poručio je on.

On je zatražio od Kosova i Srbije da nastave dijalog i sprovedu postignute sporazume.

„Napredak dve zemlje na putu EU zavisiće upravo od sporazuma iz ovog dijaloga, i od njihove implementacije“, kazao je Hahn.

Na pitanje novinara da li Srbija može da postane članica EU bez priznavanja Kosova, on je kazao da kada se govori o budućnosti novih članica, to podrazumeva proces, odnosno države trebaju da dostignu standarde i ispune uslove EU. On je dodao da EU prihvata nove članice samo ukoliko se regionalna, granične pitanja reše, a taj tempo rešavanja ovih pitanja zavisi od samih država kandidata.

On je takođe govorio i o Specijalnom sudu za ratne zločine, zahtevajući od institucija da unapred pripreme potrebno zakonodavstvo i izvrše ustavne izmene pre nego što se ovaj Sud osnuje.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, osigurao je evropskog komesara da je Kosovo posvećeno borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je dodao da će se Kosovo ozbiljno angažovati na reformama i na održivom ekonomskom razvoju.

Potpisivanje SSP-a i liberaliacija viza za građane Kosova označeni su kao procesi za koje je potrebna podrška Brisela.

Možemo konstatovati da smo ispunili skoro sve uslove iz vodiča za liberalizaciju viza, a tokom predstojećih nedelja radićemo i na sprovođenju preporuka iz izveštaja Evropske komisije od prošle godine, a u vezi ovog procesa“, kazao je on.

Premijer Kosova je, govoreći o dijalogu sa Srbijom, izrazio spremnost za nastavak ovog procesa do normalizacije odnosa i integracije dve zemlje u EU. „Nastavićemo sa dijalogom i sa rešavanjem ključnih pitanja koja će omogućiti relaksacijju odnosa i sarađivaćemo u svim oblastima. Poslednji sporazum o pravosuđu za nas ima posebnu vrednos“, kazao je Mustafa.

Govoreći o ilegalnoj migraciji građana u zemlje EU, Mustafa je kazao da oni koji su napustili zemlju treba da se vrate, jer im Kosovo pruža sigurnost i održivu budućnost.

Takođe je zatražio i podršku EU tokom sezonskog zapošljavanja građana Kosova u članicama unije, a kako bi se umanjila nezaposlenost dok se ekonomsko stanje na Kosovu stabilizuje.

Evropski komesar za proširenje, Hahn, sastao se i sa predsednicom Kosova, Atifete Jahjaga.

U saopštenju predsedništva se navodi da je na sastanku bilo reči o evropskoj perspektivi Kosova, okončanju procesa liberalizacije viza, kao i o SSP-u.

Navodi se i da je Jahjaga zatražila podršku EU u procesu okončanja SSP-a, kao i u procesu liberalizacije viza.

Citira se i da je komesar Hahn istakao da liberalizacija viza nema veze za ilegalnom migracijom, već se radi o ispunjavanju kriterijuma predviđenih za liberalizaciju.

XS
SM
MD
LG