Dostupni linkovi

Kosovske tablice uskoro i na severu


Kosovske tablice
Kosovske tablice
Pitanje je vremena kada će se sporazum o slobodi kretanja sprovesti i na severu, kažu u Prištini.

Zvaničnici ističu da su se i Beograd i Priština tokom dijaloga u Briselu složili da će svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske KS ili RKS tablice. Iz kosovskog Ministarstva unustrašnjih poslova navode da je implementacija ovog sporazuma u toku, sem na severu gde još uvek ima poteškoća. U toku je informisanje građana na prelazima Jarinje i Brnjak, ali, iz policije navode, da je pitanje vremena kada će se sporazum sprovesti i na ova dva prelaza. Misija EULEX pomaže u implementaciju ovog dogovora.

Savetnik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Fisnik Rexhepi izjavio je za RSE da postignut sporazum u Briselu o slobodi kretanja, jasno ističe da se na Kosovu mogu kretati vozila samo sa KS ili RKS tablicama.

„Srpski zvaničnici namerno pokušavaju da stvore konfuzije. Tačka 6 sporazuma o slobodi kretanja postignut prošle godine u Briselu jasno navodi da će se na teritoriji Kosova kretati vozila samo sa KS ili RKS tablicama. I EU je, kao posrednik dijaloga i ovog sporazuma, garantovala tako nešto“, kazao je Rexhepi.

On je dodao da na severu Kosova za sad postoje poteškoće u sprovođenju ovog sporazuma, dodajući da se vozači na prelazima Jarinje i Brnjak savetuju da pređu na legalne tablice.

„Ne verujemo da je u interesu građana srpske zajednice da ostanu izolovani i da nemaju slobodu kretanja. Ukoliko oni to odbiju, naše instrukcije su jasne – policija će ih zaustaviti i pokrenuti sudski proces protiv njih“, kazao je Rexhepi.

Besim Hoti
Besim Hoti
​Policija Kosova je do sada u više navrata konfiskovala ilegalne tablice sa inicijalima kosovskih gradova koje izdaje Srbija. Do toga, međutim, još uvek nije došlo na severu, ali, Besim Hoti, portparol policije u Mitrovici, u izjavi za RSE kaže da je pitanje vremena kada će se ovaj sporazum u potpunosti sprovesti i u tom delu Kosova. On dodaje da trenutno u toku faza informisanja građana o ovoj proceduri na prelazima Jarinje i Brnjak.

„Na severu Kosova još nema konfiskacije tablica, ali sva vozila koja se kreću sa severa ka jugu, biće konfiskovana, kao što je to bilo u Bošnjačkoj mahali ili slično. U opštinama na severu, Leposavić i Zvečan do toga još uvek nije došlo, ali biće. Pitanje je vremena kad će to da se sprovede. Bitno je da građani dobiju upozorenje i da znaju da je to protivzakonito“, kazao je on.

„To je ta regulativa, zakonski to je ilegalno. Sva ta vozila koja se kreću sa ilegalnim tablicama biće sklonjena sa puta, oduzeće se vozačke dozvole, odnosno vozila, protiv vozača će biti pokrenut prekršajni postupak. To će policija da radi širom Kosova, a na severu zajedno sa EULEX-om“, kazao je Hoti.

Portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević, ističe da ova misija pomaže u implementaciji dogovora u Briselu, uključujući i sporazum o slobodi kretanja koji, kako kaže, jasno navodi da će svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koristii RKS i KS tablice.

„Ja moram da naglasim da su se obe strane složile sa ovim uslovima i EULEX u ovom slučaju samo pomaže u implementaciji dogovora koji su već postignuti u dijalogu između Beograda i Prištine. EULEX će podržati postupnu implementaciju u skladu sa svojim mandatom, uključujući i prelaze na severu Kosova, prelaz 1 i 31, odnosno Jarinje i Brnjak“, kazala je ona, dodajući da će tablice izdavati nadležni organiza na Kosovu čiju će distribuciju, po potrebi, pomoći i EULEX.

Inače, portparol policije Hoti naglasio je da je, od kako je sporazum o slobodi kretanja stupio na snagu, na severu primetan manji broj vozila sa srpskim, ilegalnim tablicama.

Početni rok za registraciju vozila sa legalnim tablicama bio je 31. decembar prošle godine ali on je nekoliko puta bio produžen. U međuvremenu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da se preko 6.000 Srba snabdelo legalnim tablicama Republike Kosova.

Predstavnici Srba su prethodno izjavili da je sprovođenje Uredbe Vlade Kosova da svi građani zemlje moraju imati tablice koje izdaje MUP Kosova „represija nad kosovskim Srbima.“
XS
SM
MD
LG