Dostupni linkovi

Kosovske institucije u septembru preuzimaju ovlašćenja MCK


Skupština Kosova
Skupština Kosova
U jesen ove godine bi na kosovske institucije trebalo da budu prenesena ovlašćenja Međunarodne civilne kancelarije, koja je inače nadgledala nezavisnost Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova u petak su usvojili nacrt zakona koji menja i dopunjuje 21 zakon Kosova koji se tiču okončanja međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova. Očekuje se da će ovaj zakon stupiti na snagu sredinom septembra.

Proglašenje nezavisnosti je bilo koordinisano između Kosova i prijateljskih zemalja, tako da će i okončanje nadgledanja biti zajednička odluka koju će usvojiti Međunarodna upravljačka grupa u kojoj se nalaze zemlje EU koje su priznale Kosovo, te Turska i SAD.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi, sada već u ostavci, je kazao da će se 21 zakon Kosova promeniti kako bi se ovlašćenja MCK prenela na kosovske institucije, obećavši da su institucije spremne za te odgovornosti.

"Vlada namerava da sa punom posvećenošću radi na brzom i uspešnom postizanju ovog cilja, koji je takođe nacionalni, kako bi došlo do ustavnih promena i promena u zakonodavstvu, a kako bi se okončalo međunarodno nadgledanje nezavisnosti”, kazao je Kuçi.

Kritike na račun premijera

Opozicione partije Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova podržale su promene zakona o okončanju nadgledane nezavisnosti.

Ali iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje pristigla su upozorenja kada su u pitanju izmene zakona.

Poslanik Visar Ymeri je kazao da je izmena zakona o okončanju nadgledanja van parlamentarnih politika, pošto se u jednom zakonu nalaze izmene o 21 zakonu iz različitih oblasti. On kaže da se radi o tome da premijer Kosova dobije dodatna ovlašćenja i da se marginalizuje uloga i funkcija Skupštine.

„Za šta se koristi ovo okončanje nadgledanja?! Jedan od razloga koji se iz daljine primećuje su napori da se Skupština odstrani od nekoliko aspekata donošenja odluka kako bi to bilo u rukama Vlade, odnosno premijera“, kazao je on.

Očekuje se da će nadležne parlamentarne komisije razmotriti pojedina upozorenja poslanika pre nego što zakon bude izašao na drugo čitanje.

Nacrt promena zakona o prenosu ovlašćenja sa međunarodne zajednice na one domaće dešava se 10 dana uoči sledećeg sastanka Međunarodne upravljačke grupe koji će se održati u Beču, a gde će se odrediti konačan datum zatvaranja Međunarodne civilne kancelarije. Najave su da će se to dogoditi 15. septembra.
XS
SM
MD
LG