Dostupni linkovi

Kosovska policija traga za napadačima na Srbe


Pripadnici Euleksa, oktobar 2011.
Pripadnici Euleksa, oktobar 2011.
Kosovska policija traga za napadačima koji su u sredu naveče pucali na trojicu Srba u Mitrovici, nakon čega je jedan od njih podlegao ranama a dvojica, od kojih je jedan policajac, su teže ranjena.

U Mitrovici je proglašen dan žalosti povodom smrti Save Mojsića koji je podlegao povredama posle ranjavanja u sukobu grupa Srba i Albanaca u naselju Brđani u severnom delu Mitrovice u sredu oko 20 časova.

Za sada nema informacija o motivu sukoba. U Mitrovici ali i u samim Brđanima je u četvrtak mirno, ali u isto vreme napeto i neizvesno.

Iz Policije Kosova navode da još uvek nema osumnjičenih.

„Policija Kosova nastavlja sa istražnim akcijama i pretresom po nalogu tužilaštva a u potrazi za materijalnim dokazima u vezi ovog incidenta. Šest albanskih i srpskih kuća su pretresene i nisu pronađeni elementi ili dokazi za moguća osumnjičena lica u ovom slučaju“, kazao je Hoti za RSE.

On je dodao da je policija uzela izjave od građana, meštana ovog naselja.

„Na osnovu dobijenih informacija, sve je počelo tučom između srpskih i albanskih meštana tog naselja. Na osnovu tvrdnji nekoliko građana, grupa ljudi je počela svađu zbog, kako kažu, pokušaja krađe nekoliko albanskih kuća u tom naselju. Uprkos svemu tome, jedan takav čin ne opravdava upotrebu oružja“, kazao je Hoti.

Besim Hoti, portparol Kosovske policije, Priština, arhivska fotografija
Besim Hoti, portparol Kosovske policije, Priština, arhivska fotografija
Sa Kosovskom policijom u istrazi pucnjave sarađuje i EULEX, koji je saopštio da su istražitelji ove misije prošle noći bili na mestu zločina i u saradnji sa Kosovskom policijom počeli sa ispitivanjem svedoka.

Zajednička istraga, saopštila je Kosovska policija i EULEX-a, nastavljena je u četvrtak sakupljanjem forenzičkih dokaza i uzimanjem izjava od svedoka.

EULEX je pozvao građane da se uzdrže od nasilnih reakcija i omoguće istražnim organima da odrade svoj posao, što znači i i mogućnost slobodnog kretanja za EULEX da bi sprovodio ovu i druge istrage što je u skladu sa njegovim mandatom.

Severna Mitrovica prekida kontakte

Vlada Kosova je osudila ovaj incident, pozivajući narod na mir kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je rekla da je incident "nedopustiv i neprihvatljiv čin koji podriva mir i stabilnost u zemlji".

Ona je zatražila od nadležnih organa da "istraže okolnosti koje su dovele do ovog teškog incidenta i da preduzmu sve mere da se počinioci nađu i izvedu pred lice pravde".

Goran Bogdanović
Goran Bogdanović
Lider mitrovičkih Srba Krstimir Pantić je optužio kosovsku Vladu i misije Euleksa i KFOR-a da su "inspiratori" napada i rekao da će severni deo Mitrovice prekinuti sve kontakte sa KFOR-om.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je od pripadnika Euleksa da preuzmu istragu o napadu na Srbe u naselju Brđani, umesto kosovske policije, i da se što pre rasvetli motiv, pronađu i kazne počinioce tog, kako je naveo, "terorističkog akta".

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt osudio je nasilni incident u Brđanima, te naveo kako je smrt čoveka tragedija i za njegovu porodicu i za zajednicu, ali i dodao d se incident ne sme koristiti kao izgovor da se podstiču napetost i strah u regionu.

"Pozivam sve ljude u zajednici da sarađuju sa Policijom Kosova i da joj omoguće da što efikasnije vrši svoju istragu. Ovo je jedini način da se ovaj slučaj razreši bez odlaganja i da se donese pravda onima koji su propatili zbog ranjavanja i smrti člana porodice”, kazao je Fejt.
XS
SM
MD
LG