Dostupni linkovi

Distribucija struje: Kosovo uložilo žalbu protiv Srbije


Elektrana Kosovo 'A', fotografija iz arhive
Elektrana Kosovo 'A', fotografija iz arhive
Energetska korporacija Kosova je u Sekretarijatu Energetske zajednice Jugoistočne Evope zvanično podnela žalbu protiv Republike Srbije, jer ne ispunjava zakonske obaveze predviđene Sporazumom o Energetskoj zajednici.

Naime, Viktor Buzhala, portparol Energetske korporacije Kosova, izjavio je da dva nelicencirana operatora, “Elektro privreda Srbije” i tzv. “Eletrokosmet”, koji nisu registrovani na Kosovu, na ilegalan način deluju na severu zemlje.

Energetska zajednica pratkično proširuje energetsko tržište Evropske unije na prostor Jugoistočne Evrope i dalje, a cilje je stvaranje stabilnog regulatornog i tržišnog okvira.

Ugovor o osnivanju Energetske zajednice potpisali su 25. oktobra 2005. godine u Atini Evropska unija, s jedne, i sedam ugovornih stranaka s druge strane, a među njima i Kosovo, koje je u vreme potpisivanja Ugovora predstavljao UNMIK.

Energetska korporacija Kosova je sprovela zakonsku aktivnost protiv Srbije u Sekretarijatu Energetske zajednice, zbog toga što dopušta rad nelicenciranih srpskih kompanija na severu zemlje. Ove kompanije se upliću i u rad licencirane Energetske korporacije Kosova”, kazao je Buzhala.

Portparol Energetske korporacije Kosova dodaje da je na osnovu zakonskih okvira i pravila, Kosovska korporacija jedini licencirani operator za distribuciju i javno snabdevanje strujom na celoj teritoriji Kosova.

Žalba zakasnela

Sa druge strane, Ethem Çeku, bivši ministar energetike iz vremena kada je potpisam Sporazum o energetici, tvrdi da je Kosovo zakasnelo sa zakonskom procedurom protiv Srbije, te ističe da je delovanje ilegalnih operatora Srbije na severu Kosova prouzrokovalo velike gubitke Energetskoj korporaciji Kosova.

“Korporacija je zakasnila sa ovim pitanjem kod evropskih institucija. Evropski mehanizmi su i ranije mogli da se upotrebe kako bi se pokrenuo problem upotrebe dalekovoda od 400 kilovolta. Srbija upotrebljava energetski put na Kosovu bez ikakve kompenzacije. To traje godinama i to je jedna vrsta ucene putem energetike. Što znači, Srbija nema pravo upotrebe 400 kilovolta bez uplaćivanja tranzita kojeg koristi za sektor elektroenergije na Kosovu”, kazao je Çeku.

Viktor Buzhala iz Kosovske energetske korporacije kaže da na severu Kosova Korporacija distribuira četiri posto ukupne energije, što u materijalnoj vrednosti iznosi 1,8 milion eura mesečno ili 20 miliona godišnje.

U slučaju nesprovođenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, Sekretarijat ove zajednice može odlučiti o teškom kršenju tih obaveza, a posledica može biti i suspenzija prava iz ovog sporazuma, uključujući pravo na glasanje ili isključenje sa sastanaka.

Kosovska korporacija je žalbu podnela početkom ove godine, ali još nije dobila nikakav odgovor.
XS
SM
MD
LG