Dostupni linkovi

Kosovo: Izbori protekli bez većih incidenata


Kosovo: Glasanje u Štrpcu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Kosovo: Glasanje u Štrpcu

Sva OEBS-ova biračka mesta na Kosovu zatvorila su se u nedelju nakon urednog završetka glasanja, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Werner Almhofer. Prijavljeni preliminarni odaziv birača bio je 32.17 odsto.

„Drago mi je što mogu izvjestiti da smo danas bili u stanju da omogućimo ljudima da iskoriste svoje pravo da glasaju u mirnom okruženju,“ rekao je ambasador Almhofer.

„Uprkos nekim manjim tehničkim problemima, glasanje je danas prošlo na uredan način.“

Nekoliko biračkih mesta je kasnilo sa otvaranjem ali svi problemi su bili rešeni do 8:15 časova kada su sva biračka mesta, njih 90, otvorena.

Osim pucnjave koja se čula u gradu na Ibru, izborni proces na severu Kosova je prošao bez nekih većih incidenata koji bi uticali na opštu bezbednost, izjavio je za RSE portparol Policije Kosova u Mitrovici, Besim Hoti.

“Dan je protekao mirno, bez značajnih incidenata. Tokom dana čuli su se neki pucnjevi, mi smo pretražili teren, ali nismo našli lokaciju odakle su pucnji došli. Međutim, bitno je da nije bilo povređenih, niti je bilo materijalne štete. Inače, policija je pojačala svoje prisustvo u svim centrima gde se odvijalo glasanje. Osim toga, imali smo pojačano prisustvo i u ostalim sredinama gde živi meštovito stanovništvo. Bitno je da nije bilo nikakvih incidenata što se tiče bilo kakvog međuetničkog motiva”, kazao je Hoti.

Komandir policijske stanice u Gračanici je izjavio da je dan i u ovoj opštini prošao mirno bez ikakvih incidenata.

Glasanje je normalno proteklo i na severu Kosova, na 13 lokacija. Nisu zabeleženi nikakvi incidenti, a na svakoj lokaciji bila je prisutna i kosovska policija. Poslušajte šta građani Kosova misle o izborima u Srbiji:



Ali i pored protivljenja Beograda, Prištine i međunarodne zajednice, Srbi u Zubinom Potoku i Zvečanu glasali su i na lokalnim izborima. Dok su prethodno iz Policije Kosova kazali da postoji plan za sprečavanje održavanja lokalnih izbora, policija je u nedelju odlučila da ih u potpunosti ignoriše.

Američki ambasador na Kosovu, Kristofer Dell, pred izbore je izjavio da dok održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu predstavlja dobar primer saradnje dve susedne zemlje, organizovanje lokalnih izbora na severu je nelegitimno.

Poduhvat, vođen od strane OEBS-a omogućava osobama koje žive na Kosovu i koje imaju pravo glasa na izborima za Narodnu skupštinu i predsednika Republike Srbije da to pravo iskoriste i glasaju.

Na izborima je bilo angažovano oko 500 službenika zaposlenih u OEBS-u, koji su pratili glasanje oko 109.000 birača sa pravom glasa.
XS
SM
MD
LG