Dostupni linkovi

Kosovo: Kriminalci našli utočište na severu


Poster u Mitrovici
Poster u Mitrovici
Da je sever Kosova uporište kriminalaca, nije tajna. Već duži niz godina u tom kraju deluju grupe koje uzastopno izazivaju nerede i tako narušavaju mir kod običnih građana. Nedavno ubistvo Seljvera Haradinaja je samo još jedan dokaz za to.

Bivši komadant KFOR-a Erhard Bylher otvoreno je bio izjavio da na severu ima kriminalnih grupa, te je od Vlade Kosova zatražio da dođe do nekod političkog rešenja.

I kosovski premijer, Hashim Thaci, je u nekoliko navrata kazao da je sever pretvoren u oazu kriminala. Međutim vlada kojom on upravlja pokazala se neuspešnom u rešavanju ovog velikog problema.

Besim Hoti, portparol policije u Mitrovici ističe da te grupe dobro funkcionišu ali u kriminalnom smislu.

„Svi smo mi svesni da postoje različite kriminalne i strukturirane grupe u sklopu svih tih paralelnih struktura koje funkcionišu na severu. Ako ništa, u tom administrativnom smislu oni jesu funkcionalne. Sve te grupe koje na umu imaju da zastrašuju narod, lako se organizuju u tom smislu“, kaže portparol policije Besim Hoti, dodajući da je borba protiv kriminalnih grupa na odgovornost EULEX-a.
Svi smo mi svesni da postoje različite kriminalne i strukturirane grupe u sklopu svih tih paralelnih struktura koje funkcionišu na severu, kaže Besim Hoti, portparol policije u Mitrovici.


Na severu i dalje postoje i paralelne opštine koje funkcionišu pod zakonima Srbije. Pod njima je i tzv. „civilna zaštita“, o kojoj se spekulisalo da stoji iza mnogih incidenata na severu.

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba u severnom delu Mitrovice, potvrđuje da „civilna zaštita“ deluje u okviru srpske opštine na severu, ali da se ona bavi više komunalnim poslovima.

„Oni vrše akciju uklanjanja smeća, čiste drveće, stabla...Oni se bave pre svega komunalnim poslovima i zato primaju platu“, kaže Jakšić.

Zbog zaoštravanja situacije na severu Kosova, zvanična Priština je odlučila da u naselju Tri solitera postavi policijsku patrolu. Srbi su međutim u ponedeljak sprečili policiju da postavi kontejner, tako što su ga prevrnuli i polomili stakla.

U međuvremenu, situacija na severu i dalje je napeta, dok kosovski stručnjak za sigurnost, Ramadan Qehaja, ističe da se u saradnji sa policijom EULEX-a i KFOR-om moraju poduzeti akcije koje će omogućiti veću sigurnost u tom delu.

On je takođe kritikovao odgovorne institucije zbog nedovoljnog analiziranja situacije, pre nego što su poduzeli određene korake, kao što je postavljanje policijskog kontejnera u tom delu.

„Za poduzimanje takve akcije u ovako napetoj situaciji potrebna je višestrana analiza. Ova akcija je neuspešna i nije imala rezultate. Kada se počne sa jednom akcijom, treba se ići do kraja, a ne da se počne pa da se onda povuče natra“, kaže Qehaja.
XS
SM
MD
LG