Dostupni linkovi

Hiseni: Skoro godinu niko sa Kosova nije otišao u Siriju


Hapšenje osumnjičenih ratnika na Kosovu
Hapšenje osumnjičenih ratnika na Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hiseni, izjavio je da se uskoro navršava godinu dana a da se niko sa Kosova nije priključio militantnim grupama takozvane Islamske države u Siriji i Iraku. Dodao je kako je uvjeren da je Kosovo spriječilo “radikalizaciju i ekstremizam koji vode ka terorizmu“.

Od 2012. oko 300 Albanaca sa Kosova priključilo se grupama u Siriji i Iraku, organizacijama koje su u svijetu označene kao militantne, dok se trenutno na stranim ratištima nalazi njih 70.

Vjeruje se da je oko 50 građana Kosova ubijeno u tim sukobima.

Policija Kosova je u 2014. godini uhapšila 40 ljudi pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku militantnim organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) i Al-Nusra, saopšteno je iz policije.

Inače, nakon usvajanja Zakona o spriječavanju učešća u ratovima izvan Kosovai Nacionalne strategije za spriječavanje nasilnog ekstremizma i terorizma, Kosovo je uz pomoć SAD počelo izradu strategije za rehabilitaciju i reintegraciju osoba koje su učestvovale u stranim konfliktima ili kojima se sudi zbog toga.

XS
SM
MD
LG