Dostupni linkovi

Specijalni sud za ratne zločine, izazov za Kosovo


Zabrinutost na Kosovu da će odluke Suda uticati na političku scenu: Ulice Prištine
Zabrinutost na Kosovu da će odluke Suda uticati na političku scenu: Ulice Prištine

Specijalni sud za ratne zločine bi mogao da uzdrma kosovsku političku scenu, navode u Prištini. Analitičari ističu i da mnoga dešavanja, pa i aktuelni neredi u zemlji, imaju direktne veze sa potencijalnim hapšenjima pojedinaca koji mogu biti predmet ovog suda.

Glavni tužilac Specijalnog suda za ratne zločine Dejvid Švendimen, tokom prošlonedeljne posete Prištini i Beogradu, je državnim rukovodiocima preneo da računa na njihovu dalju posvećenost ovom procesu, te naglasio svoju nezavisnu ulogu i da će tokom vršenja mandata biti vođen isključivo činjenicama i da će raditi bez straha.

U intervjuu Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) 15. novembra, Švendimen je naglasio da je njegov tim prikupio dovoljno dokaza da optuži određene pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali i da su njegova meta osumnjičeni zločinci, a ne OVK.

On je istakao da ne ide za organizacijom i etničkom grupom, već da traži individualnu odgovornost za ono što je učinjeno.

Na Kosovu, ipak, vlada zabrinutost oko toga da će odluke Suda uticati na političku scenu.

U vladajućoj Demokratskoj partiji Kosova smatraju da će rad i odluke ovog suda biti političke i da su s toga problemi očigledni.

"Odluke moraju biti zasnovane na dokazanim činjenicama i u tom slučaju neće biti problema", smatra Selvije Haljimi, podpredsednica skupštinskog odbora za zakonodavstvo.

Iz opozicionog Samoopredeljenja su prethodno rekli da će uloga ovog suda više biti politička i da će on kao takav doneti probleme, jer je njegov cilj da se "ukalja borba OVK-a".

Iz Ministarstva pravde su rekli da će kosovska strana da insistira na transparentnosti u ovom procesu, ali da neće moći da utiče na sud s obzirom da on ima svoju nezavisnost.

Sud mora da počne sa radom što pre, smatra Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo na Kosovu. Prema njegovim rečima, predviđeno je da će Sud da se bavi samo zločinima koji su počinili Albanci, odnosno pripadnici OVK-a, ali on ne smatra da će sudske odluke biti političke.

"Duboko sam ubeđen da će se tužilaštvo i sud voditi samo principima pravosuđa i neće biti neke političke motivisane odluke. Međutim, svakako ukoliko budu optuženi visoki zvaničnici bivše OVK-a, a većina ih je i dan-danas u politici, onda će to imati odjek na političku situaciju na Kosovu. Ali, prvo trebamo da sačekamo i vidimo ko su ti ljudi koji će biti optuženi i kakve će presude doneti sud za njih", kazao je Bljakaj.

Ukoliko budu optuženi visoki zvaničnici bivše OVK-a, to će imati odjek na političku situaciju: Bekim Bljakaj
Ukoliko budu optuženi visoki zvaničnici bivše OVK-a, to će imati odjek na političku situaciju: Bekim Bljakaj


Ko će biti na listi optuženika – još je nepoznato. Spekulacija ima, ali je specijalni tužilac, Dejvid Švendimen, jasno stavio do znanja da samo on to zna.

Kako su iz ovog suda prethodno rekli, prve optužnice se mogu očekivati u prvoj polovini 2017. godine.

Politikolog Behljulj Bećaj smatra da će većina građana odluke Suda dočekati sa velikim odobrenjem, utoliko pre kada se zna da su "neki od potencijalnih činilaca krivičnih dela uključeni u najviše tokove političkog odlučivanja na Kosovu".

"Imajući u vidu negativan trend koji se odnosi na bivše čelnike OVK-a, ne verujem da će eventualno hapšenje pojedinaca, koji su činili krivična dela, uzdrmati našu javnost. Naprotiv, mislim da će to ohrabriti sve građane da će se normalizacija toka odvijati u željenom pravcu", ocenio je Bećaj.

Inače, Kosovo se suočava sa mnogim pitanjima koja stagniraju zemlju – demarkacija granice sa Crnom Gorom se još nije ratifikovana, što direktno utiče na odluku EU o liberalizaciji viza; čeka se i na sprovođenje sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, a nedavno je javnost potresla i smrt aktiviste opozicionog pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija u zatvoru u Prizrenu, pod još nerazjašnjenim okolnostima. Ovaj pokret je za smrt Deharija optužio državu.

Oproštaj od aktiviste Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Bećaj smatra da aktuelni neredi u zemlji možda i imaju direktne veze sa potencijalnim hapšenjem pojedinaca. Ipak, on ne misli da će se nastaviti haos u funkciji institucija, već da će se ubrzati proces normalizacije za dobrobit građana.

Specijalni sud, ili Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo deo su sudskog sistema Kosova sa sedištem u Hagu, u kojem će raditi međunarodno osoblje.

Privremene je prirode i imaće konkretan mandat i nadležnost za određene zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine koji su, navodno, počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim neistomišljenicima.

Ova Specijalizovana veća baviće se predmetima iz izveštaja Dika Martija, a koji je sada izveštaj Saveta Evrope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG