Dostupni linkovi

Skupština ne odustaje od zasedanja, opozicija od bojkota


Zgrada Skupštine Kosova
Zgrada Skupštine Kosova

Skupština Kosova zasedaće u ponedeljak, 30. novembra, a na dnevnom redu je 35 tačaka, odlučeno je u ponedeljak na sednici predsedništva ove institucije.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji pozvao je opoziciju da ne ponavlja postupke kakvim je u prethodna dva meseca blokirala rad Skupštine. Prema njegovim rečima, opozicija je izolovala sama sebe time što ne prihvata dijalog sa kosovskim vlastima, birajući tako samo put blokade i konfrotacije.

"Kolege iz opozicije, razmislite o vašim odgovornostima. Vratite se u Skupštinu. Ukoliko postoje pitanja za raspravu, ne bavite se nasilnim sredstvima, ne vređajte, ne koristite suzavac. Skupština Kosova će nastaviti svoj rad", poručio je Veselji.

Opozicija, međutim, poručuje da nije dobra ideja da se zakazuje nova sednica, te dodaju da neće odustati od svojih napora da blokiraju plenarne sednice, sve dok se Vlada i premijer Isa Mustafa ne povuku potpis sa sporazuma sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom i sa Crnom Gorom o demarkaciji.

Predstavnici triju opozicionih partija u ponedeljak su predali predsednici Kosova i peticiju koju je, kako su rekli, potpisalo preko 205.000 građana Kosova koji se protive ovim sporazumima.

"Kao ujedinjena opozicija, preneli smo predsednici da se ova politička kriza u koju je ušlo Kosovo treba sagledati u njenim korenima, a glavni razlog te krize su potpisi na ovim sporazumima", kazao je Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje.

On je dodao da ova peticija treba da pomogne predsednici u njenim naporima da reši političku krizu.

Opozicija je pozvala građane da i 28. novembra, kada se inače širom Kosova obeležava Dan albanske zastave, ne slave, već protestuju.

"Nije dobro slaviti 28. novembar bez nekog smisla. Dobro je što je to praznik i ovog puta slavićemo ga uz poruku", kazao je Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova.

S druge strane, predsednik Skupštine Kadri Veselji ocenio je da niko ne bi trebao da istorijske datume koristi za političke ciljeve.

"To nije dobar dan za protest, ali to je njihova slabost. Nacionalna zastava je sveta za sve nas, kao što su i 17. februar i naša državna zastava", kazao je Veselji.

Otkako je 25. avgusta Kosovo potpisalo sporazum sa Srbijom o Zajednici srpskih opština, te potom i onaj o demarkaciji sa Crnom Gorom, opozicija ne samo da je bojkotovala rad Skupštine, već ga je i blokirala, koristeći se i suzavcem.

Zbog uključenosti poslanika u takva dela, koja se smatraju zabranjenim, u pritvoru se trenutno nalazi šefica poslaničkog kluba Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj-Bujupi, dok policija i dalje traga za trojicom poslanika pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, Aljbuljenom Hadžiu i Fatonom Topalijem.

XS
SM
MD
LG