Dostupni linkovi

Kosovo pri odluci da uslovi dijalog sa Beogradom


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Dok se za nastavak dijaloga Prištine i Beograda čeka formiranje nove vlade u Srbiji, na Kosovu smatraju da se ipak mora ispoštovati i sprovesti odluka Skupštine, da se nastavak dijaloga uslovi sa rasvetljavanjem sudbine nestalih lica.

Takav predlog Skupština Kosova je usvojila prošle nedelje. On je na snazi, iako je najveća stranka, Demokratska partija Kosova, pokušala da predlog vrati na ponovno glasanje uz obrazloženje da njenim poslanicima nije bilo jasno za šta su tačno glasali. Tome se međutim usprotivila kosovska opozicija, ali i porodice nestalih.

Dok kosovski mediji prenose da predstavnici EU u Prištini kažu da EU insistira na nastavku dijaloga ali bez uslovljavanja, poznavaoci pravnih pitanja navode da se odluke Skupštine ipak moraju ispoštovati.

Blerim Burjani, poznavaoc ustavnih i zakonskih pitanja, u izjavi za RSE kaže da se ne može ići nazad, i da se predlog mora u potpunosti sprovesti, obzirom da je Skupština izglasala predlog da se nastavak dijaloga uslovi.

“Izvršna vlast nema drugog izlaza sem da sprovede usvojen predlog. Ako se baziramo na Pravilnik o radu Skupštine i na Ustav Kosova, onda se tačno podrazumeva da Vlada mora da sprovede odluku Skupštine da se dijalog sa Beograd uslovi sa rešavanjem pitanja nestalih. Nemoguće je da Skupština usvoji predlog a da posle kaže da nije zainteresovana za njegovo sprovođenje jer je to složeno pitanje, a koje može uticati na tok dijalog. Ne može se ići nazad sad. A i sama ideja da se ovaj predlog vrati nazad na glasanje je besmislena“, navodi Burjani.

Nije u suprotnosti sa dijalogom

Edita Tahiri
Edita Tahiri
Šefica pregovaračkog tima, Edita Tahiri, prethodno je za naš radio izjavila da izvršna vlast vrši napore kako bi se došlo do saznanja o sudbini nestalih.

Međutim, ona dodaje da Srbija i dalje krije svoje zločine u arhivama bivše Jugoslovenske armije, bez obzira što je ovo pitanje međunarodna obaveza.

Tahiri je dodala da se o pitanju nestlaih razgovaralo tokom četvrte runde dijaloga u maju 2011., kada je kosovska strana predstavila ovaj problem, a kojoj je za cilj bilo da to pitanje stavi na agendu tehničkog dijaloga Prištine i Beograda.

Kako će kosovska delegacija postupiti sa ovim pitanjem, nakon usvojenog predloga, ostaje da se vidi pošto se dve strane usaglase o daljem toku.

Dok Ardian Arifaj iz Instituta za politička istraživanja smatra da nije potrebno doći do prekida dijaloga, već da se on može nastaviti tako što će se Vlada Kosova pridržavati usvojenog predloga.

“Na sledećem sastanku Kosovo treba pokrenuti temu nestalih lica. Ova tema uopšte nije u suprotnosti sa dijalogom. Ukoliko dijalog ima za cilj normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, onda jedna od ključnih tačaka je i rasvetljavanje sudbine nestalih”, kazao je Arifaj.

On je dodao da sada, nakon što je Srbija dobila status kandidata što je, po njemu, i bio cilj ovog dijaloga, Kosovo sada ima više prostora da utiče na agendu dijaloga.

Inače, od završetka rata, na Kosovu se smatra nestalim oko 1.700 lica.
XS
SM
MD
LG