Dostupni linkovi

Kosovo: Podrška premijeru za nastavak dijalog sa Beogradom


Premijer Kosova Hashim Thaçi pozvao je vlasti u Srbiji da prihvate sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom. Nedostatak sporazuma bi mogao još više pogoršati situaciju i odnose dve zemlje, kazao je Thaçi, izražavajući spremnost Prištine da se vrati u Brisel kako bi se proces pregovora zaključio sporazumom.

“Želim da verujem da će predstojeći dani biti aktivni, dinamični i pozitivni i da će doprineti postizanju sporazuma. Ni ja nisam oduševljen, ne osećam se pobednikom, ali imam odgovornost za donošenje odluka”, kazao je Thaçi tokom jedne konferencije u Prištini gde je govorio o ulozi javne diplomatije i međugraničnoj saradnji.

On je takođe obavestio i predsednicu Kosova, Atifetu Jahjagu, o poslednjoj rundi dijaloga.

“Strane nisu uspele da usklade svoje stavove i zatraženo je dodatno vreme kako bi se donela odgovorna odluka. Baronesa Ashton će biti obaveštena o tim odlukama do 9 aprila. Tokom predstojećih dana, evropska i američka diplomatija će vršiti napore da ubedi dve strane da se sporazum postigne i da se garantuje njegova implementacija”, kaže se u saopštenju predsedništva Kosova.

Citira se da je Jahjaga pružila podršku razgovorima, naglašavajući da dijalog nema alternative.

Podršku kosovskom premijeru za proces dijaloga sa Beogradom u četvrtak su u Skupštini pružile i dve opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Ali, iza toga ne stoji i pokret Samoopredeljenje.

Poslanik ove partije, Glauk Konjufca, izjavio je da Srbija funkcioniše strategijom kako bi izgledala kao žrtva u ovom procesu, dok kosovska delegacija, po njemu, prihvata sporazum koji je na štetu interesa zemlje.

Dosadašnji sporazumi Vlade Kosova postignuti preko Edite Tahiri, bili su na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova koji su degradirali međunarodni subjektivitet Kosova od Republike Kosova, i Kosovom u fusnoti. Thaçi je i počeo dijalog sa Kosovom u fusnoti, i onda je nastavio sa novim ustupcima, prihvatajući Asocijaciju srpskih opština, kako bi degradirali dalje etničku decentralizaciju u etničku centralizaciju, stvarajući tako autonomiju putem definiranja teritorije”, kazao je Konjufca.

Premijer Thaçi, međutim, veruje da bi normalizacija odnosa Kosova i Srbije poslala poruku da je region Balkana okončao konflikte koji su se desili u poslednjih 20 godina.
XS
SM
MD
LG