Dostupni linkovi

Kosovo: Na glasačkim listićima samo logo CIK-a


Ilustracija
Ilustracija
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) donela je u ponedeljak odluku da na glasačkim listićima za lokalne izbore bude samo njen logo, potvrdio je za RSE Bajram Ljatifi, član CIK-a.

"CIK je usaglasio dizajn glasačkog listića i obrasca u skladu sa zakonom. Biće logo Centralne izoborne komisije ali koji takođe sadrži logo države. CIK je svojom odlukom odlučio da obrazac glasačkog listića bude u ovoj formi u kakvoj je usvojen danas", kazao je Ljatifi.

Sastanak je napustio član "Samoopredeljenja" Adnan Rrustemi koji se usprotivio ovakvom predlogu.

Američka ambasada na Kosovu pozdravila je odluku CIK-a ocenivši je značajnim korakom napred.

“Pristup CIK-a polaže temelje za inkluzivne izbore koji odražavaju učešće zajednica koje žive na celoj teritoriji Republike Kosovo. Podrška kosovskog političkog vođstva ilustruje njihovo zajedničko razumevanje da su izbori istorijska šansa da se ujedine sve različite zajednice na Kosovu. Ohrabrujemo kosovske lidere da nastave da rade zajedno kako bi se osiguralo da izbori ispune međunarodne standarde i uključe sve zajednice".

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga prethodno je ohrabrila CIK da u skladu sa mandatom pronađe zakonsko rešenje kojim se poštuje ustavnost i zakonitost Kosova i osigurava učestvovanje svih građana na lokalnim izborima 3. novembra.

“Ovi optšinski izbori imaju jednu posebnu važnost jer se organizuju istovremeno na celoj teritoriji Kosova. Učešće svih građana Kosova, obuhvatajući i srpsku zajednicu u severnim opštinama zemlje, na izborima 3. novembra ima posebnu važnost za njihovu budućnost i demokratske procese Kosova”, navodi se u saopštenju Jahjage.

Uklanjanje državnih obeležja sa glasačkih listića dosada je bio uslov srpske strane za učestvovanje kosovskih Srba na kosovskim lokalnim izborima.
XS
SM
MD
LG