Dostupni linkovi

Dan oslobođenja Kosova: 13 godina puta ka Zapadu


Zastava Kosova
Zastava Kosova
Trinaest je godina prošlo od kada su na Kosovo ušle snage NATO-a i otvorile put za samostalnost ove države. Na ovaj praznik zvaničnici u Prištini ocenjuju kako je prethodni period regionu doneo mir i stabilnost, a da Kosovu uskoro predstoji „skidanje“ nadgledane nezavisnosti.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga je u svojoj izjavi povodom 12. juna, Dana oslobođenja Kosova, istakla da je „oslobođenje i proglašenje Kosova za suverenu i nezavisnu državu, izgrađeno na građanskim vrednosnim osnovama, jeste uzvišeno delo više generacija koje su delovale i žrtvovale se za ove ideale“, što je ostvareno zahvaljujući „Oslobodilačkoj vojsci Kosova i nepoštednoj podršci i angažovanju međunarodnih prijatelja“.

Ona je dodala da je namera „izgraditi lepšu budućnost, dostojanstvenu, zasnovanu na visokim vrednostima evropske civilizacije, gde svi građani, bez obzira na etničku ili versku pripadnost ostvaruju svoja jednaka prava i slobode.“

I kosovski premijer Hashim Thaçi je na 13. godišnjicu oslobođenja saopštio da je ostalo još samo tri nedelje do okončanja nadgledane nezavisnosti. On je dodao da će se 2. jula sastati Međunarodna upravljačka grupa (MUG) kako bi privela kraju nadgledanje nezavisnosti kosova.

„Ostalo je još manje od tri nedelja do sastanka MUG-a. Vlada Kosova je obavila sve obaveze iz ovog procesa. Očekujemo da će i Skupština, kao i sve parlamentarne komisije završiti svoje obaveze. Ali, mogu vam reći da je ovo jedan proces koji se uspešno završava zaslugom i angažovanjem celog političkog spektra na Kosovu, civilnog društva i onih koji su nam pružili podršku“, naglasio je premijer Thaçi.

Sever ostaje izazov

Ovim danom se obeležava i „podrška demokratskog sveta ugnjetavanom narodu Kosova kao i dan okončanja jedne tragedije velikih dimenzija“, ističe poslanik DSK-a, bivši ministar spoljnih poslova, Skender Hyseni. U slobodnom Kosovu, a potom i nezavisnom, bilo je dostignuća, ali i izazova i neuspeha, dodaje Hyseni.

„Budućnost Kosova je dobra budućnost zbog mogućnosti integrisanja u EU i NATO. Ali kako bi se to postiglo, potrebno je mnogo posla da bi se sanirale štete koje nastaju s vremena na vreme, a koje su proizvod loše osmišljenih politika. Ne smemo nikako dozvoliti da Kosovo ide putem neuspelih država“, kazao je on.

Međutim, i 13 godina kasnije, sever Kosova ostaje jedan od najvećih izazova za kosovske institucije, pošto srpske paralelne strukture, koje podržava Beograd, nisu dozvolile prostiranje državnih organa Kosova u tom delu.

Zamenik ministra, Hajredin Kuçi ipak smatra da bez obzira na situaciju na severu, od kako je Kosovo oslobođeno, Balkan nikada nije bio više stabilniji i u miru nego sada.

„Sever Kosova je izazov već 13 godina, ali Kosovo je sada mesto gde dominiraju mir, bezbednost koje održava stabilnost u regionu. Balkan nijednom u istoriji nije bio stabilniji i mirniji nego što je bio u ovom periodu od oslobođenja i nezavisnosti Kosova“, kazao je Kuçi.

Nakon vazdušne intervencije koja je trajala 78 dana, pre 13 godina, na Kosovu su ušle NATO snage, pošto je potpisan Kumanovski sporazum čime je završen rat na Kosovu. Dan kada je NATO ušao na Kosovu dok su srpske snage odlazile, Ustavom je označen Danom oslobođenja Kosova.
XS
SM
MD
LG