Dostupni linkovi

Kosovo čestita na izboru predsednika Sobranja


Sobranje
Sobranje

Predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa čestitali su Taljatu Džaferiju na izbor za predsednika Skupštine (Sobranja), te su pozvali na mir i stabilnost. Kosovska opozicija, s druge strane, smatra da zvanična Priština i Tirana moraju biti odlučnije u svojim reakcijama naspram situacije u Makedoniji.

Predsednik Kosova Hašim Tači apelovao je na sve strane da se suzdrže od nasilja, a na građane da ne padnu na provokacije.

"Stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija Republike Makedonije su u interesu njenih građana i regiona", saopštio je on.

"Naravno da je za Albance Makedonije važno sprovođenje Ohridskog sporazuma koji je potreban okvir za demokratsko funkcionisanje susedne države, koju želim da vidim što pre u NATO i EU", dodao Tači.

Premijer Mustafa je rekao da Makedonija pripada Albancima isto onoliko koliko i Makedoncima i ostalima.

"Svi mi na Zapadnom Balkanu i dalje lečimo ratne rane, premda se treba izbeći ovo loše u izgradnje naše evropske i euroatlanske budućnosti", kazao je Mustafa.

Zabrinutost je izrazio i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, te je pozvao politčare na očuvanje mira i stabilnosti.

Jedan od lidera kosovske opozicije iz redova Samoopredeljenja Visar Imeri, saopštio je da je "dosadašnje tolerisanje šovinističkog nasilja Gruevskog dovelo do ovog stanja u kojem ni međunarodna zajednica nije bez odgovornosti".

"Makedonija je izgrađena i postoji na temeljima nejednakosti i diskriminacije nad Albancima", istakao je Imeri.

Visar Imeri je dodao i da reakcija Prištine i Tirane treba da bude brza i odlučujuća i da se ne sme ostati indiferentan naspram "instalacije šovinističke politike".

"Tim više što tamo žive Albanci. Tim više što je ovaj šovinizam protiv Albanaca", zaključio je.

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova osudila je nasilje u makedonskom parlamentu, te dodala da su Albanci u Makedoniji jednaki i da ne mogu da se diskriminišu na etničkoj osnovi.

"Poštovanje prava Albanaca u Makedoniji nije rešenje već državna obaveza Makedonije, i to ne može da se promeni", kazao je on.

On je dodao da je izbor Taljata Džaferija za predsednika Skupštine legalan i legitiman i on ne može da bude sporan, a posebno ne sme se koristiti kao uzrok za etničke ili političke sukobe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG