Dostupni linkovi

Kako Srpsku listu vratiti u kosovske institucije


Kosovski parlament, ilustrativna fotografija
Kosovski parlament, ilustrativna fotografija

Srpska lista i dalje je van kosovskih institucija, a posledice njihovog prekida delovanja već se naziru kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou.

Bez poslanika ove liste nemoguće je da se usvoje ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda, a zbog prekida saradnje sa Prištinom, radnici opština na severu od 1. aprila mogu ostati i bez plata.

U Beogradu je u sredu nakon sastanka zvaničnika sa kosovskim predstavnicima rečeno da se predstavnici Srba neće vratiti u kosovske institucije dok se elementi iz koalicionog sporazuma s albanskim partijama ne ispoštuju.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, izjavio je u četvrtak da neće prihvatiti ni jedan uslov Srpske liste za njihov povratak u institucije.

Odgovarajući na pitanja u Skupštini Kosova, Mustafa je kazao da uslova nema, i da je učešće u institucijama jednako za sve političke partije.

Isa Mustafa
Isa Mustafa

“Nemamo ni jedan predstavljen uslov za njihov povratak. Ja sam od ministara ove liste zatražio da razgovaramo, ali još uvek nisu došli. Rekli su da će da dođu. Ali, uslova nema, a i ne prihvatamo nikakve uslove jer i za njih važe isti uslovi kao za sve ostale ministre. Ne mogu postojati jedni uslovi za jednu zajednicu, drugi za drugu. Uslovi su isti za sve, oni koji su predvidjeni zakonom i ustavom, i naravno koalicionim sporazumom. U tom sporazumu nema posebnih uslova”, kazao je Mustafa.

A da li će Srpska lista imati uslove za povratak, upitali smo zamenika premijera Kosova, Branimira Stojanovića, iz ove liste.

“Ne bih imao komentar, zaista. Biće informacija ovih dana tako da vas molim da se strpite do sutra, prekosutra”, kazao je.

Kosovski analitičar Fisnik Korenica kaže da se Srpska lista pretvara u ozbiljan problem funkcionisanja države Kosovo, ali njihovo prisustvo u institucije ne sme da bude presedan o kojem bi zavisilo funkcionisanje Kosova.

“Ozbiljnih posledica ipak ima, i kada govorimo o radu Skupštine, ali i o radu ostalih institucija čije je delovanje povezano sa njihovim učešćem. Dva važna procesa mogu i da ne uspeju, ustavne promene za Specijalni sud na Kosovu i za Oružane snage. Ako Srpska lista nije u Skupštini kada se budu glasale ustavne promene, njihovo usvajanje je nemoguće. A kao posledica njihovog bojkota, Kosovo može politički da bude kažnjeno od međunarodnih partnera zato što ne sprovodi obaveze”, kaže on.

Korenica dodaje i da je moguće da je povlačenje srpskih poslanika iz Skupštine Kosova urađeno namerno od strane Beograda a kako Kosovo ne bi uspelo da procesuira ustavne amandmane za Specijalni sud. Rezultat toga bi bio Savet bezbednosti UN-a formira Specijalni sud, što bi bilo veoma rizično po kosovsku državnost.

Korenica ističe i da Vlada Kosova nosi odgovornost za integraciju Srba u institucije, a njihovo odbijanje da sarađuje, može se odraziti i na funkcionisanje srpskih opština na severu.

To se i dešava.

Od 1. marta u četiri opštine na severu Kosova blokirani su računi zato što su rukovodioci odbili da urade izmene na budžetu, a u skladu sa okružnicom Ministarstva finansije. Njihov budžetski predlog nije bio u saglasnosti koji određuje Vlada Kosova, i suma novca koja je tražena bila je veća od one propisane.

Bajram Gecaj, zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave u izjavi za RSE kaže da ukoliko se predsednici četiri opština na severu ne odazovu sastanku sa ovim ministarstvom, onda ni radnici ovih opština od 1. aprila neće primiti platu.

“Ove opštine od prvog marta ne mogu raditi nikakve isplate. Od 1. aprila neće imati ni plate. Nadamo se i verujemo da će se predsednici ovih opština odazvati našem pozivu jer to nije samo u njihovom interesu, već je u interesu svih građana koji žive u te opštine. Juče smo tražili sastanak, nisu odgovorili na poziv, ponovo smo uputili drugi poziv. Nadamo se da će se odazvati, jer su oni izabrani predsednici opština Republike Kosova, a saradnja mora biti takva da ne bi bilo posledica po građane Kosova”, kazao je on.

Predsednici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka odbili su da se sastanu u sredu uz obrazloženje da se čeka na konačnu odluku učešća Srpske liste u institucijama Kosova.

XS
SM
MD
LG