Dostupni linkovi

Kosovo i Gibraltar: Različit kontekst UEFA-e


Predsednik FIFA Sepp Blatter sa Fadilom Vokrijem u Cirihu, maj 2012. godine
Predsednik FIFA Sepp Blatter sa Fadilom Vokrijem u Cirihu, maj 2012. godine
Autor: Bekim Beslimi, priredila: Jasmina Šćekić

Predstavnici Fudbalske federacije Kosova i poznavaoci sportskih prilika na Kosovu, reagovali su u vezi odluke Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) da uslovno primi Gibraltar, dok je odložila primenu odluke Svetske Fudbalske Federacije (FIFA)da kosovski timovi mogu da igraju međunarodne prijateljske utakmice.

Predsednik Fudbalske federacije Kosova Fadilj Vokri za Radio Slobodna Evropa kaže da Kosovo nije protiv prijema Gibraltara, već razlike koja se pravi prema Kosovu. Gani Kosumi, poznavalac sportskih prilika i sportski urednik na Radio Kosovu ocenjuje da je politika razlog što Kosovo još uvek nije na međunarodnoj fudbalskoj areni.

Politički razlozi su i dalje glavna prepreka koja onemogućava fudbalske ekipe sa Kosova da igraju međunarodne utakmice, ocenjuju predstavnici Fudbalske federacije Kosova i poznavaoci sportskih prilika. Oni su izrazili nezadovoljstvo što se Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) još uvek nije složila sa odlukom Svetske Fudbalske Federacije (FIFA), donete maja meseca ove godine, da fubalske ekipe s Kosova igraju prijateljske međunarodne mečeve.

To nezadovoljstvo je posebno izraženo nakon što je UEFA odlučila da uslovno primi Gibraltar nakon odluke Arbitražnog suda za sport.

Odluka UEFA-e o Gribraltaru, britanskoj teritoriji na krajnjem jugu Španije, došla je samo nekoliko dana nakon što je Svetska Fudbalska Federacija (FIFA), na zahtev UEFA-e, odložila razmatranje, kako je rečeno, odluke o uslovima pod kojima bi Kosovo moglo da igra prijateljske međunarodne utakmice.

Ipak, predsednik Fudbalske Federacije Kosova Fadilj Vokri kaže da su zahtev Gibraltara i zahtev Kosova o dozvoli igranja međunarodnih susreta upućeni u različitom vremenskom i zakonskom kontekstu. Zahtev Gibraltara za razliku od Kosova je podnet mnogo godina ranije, kada u statutu UEFA-e nije postojao kriterijum da je za prijem potrebno biti članica Ujeninjenih nacija, kaže Vokri.

“Nismo mogli slediti put Gibraltara kada u statutu UEFA-e stoji kriterijum da budeš član Ujedinjenih nacija. Kada je Gibraltar apilicirao nije bilo tog uslova. Oni, zakonski, imaju prava, zato što su zahtev podneli kada u statutu UEFA-e nije bio kriterijum članstva u Ujedinjenim nacijama”.

Svoje nezadovoljstvo Vokri usmerava ka rukovodećim ljudima UEFA-e, ali je optimista da će predsednik FIFA-e Sep Blater održati reč da neće biti povlačenja odluke da kosovske ekipe igraju prijateljske međunarodne utakmice.

“Mislim da on (Blater) treba da održi reč, zato što nije zločin igrati fudbal. UEFA je apstenirala kada nam je dozvoljeno igranje prijateljskih utakmica. Pitanje je zašto oni apstiniraju? Zašto zabranjuju razvoj fudbala, kada su oni ti koji razvijaju fudbal?”

Kosovo očekuje da vizu za prijateljske međunarodne utakmice dobije 14. decembra, kada će se održati sastanak Izvršnog Saveta FIFA-e.

S druge strane, poznavaoci sportskih prilika na Kosovu ocenjuju da politički kriterijumi za prijem u međunarodne fudbalske mehanizme diskriminišu kosovski fudbal. Gani Kosumi, sportski urednik na javnom radiju- Radio Kosova, kaže da se kosovski fudbal razvija, ali samo unutar granica zemlje.

“Kosovski fudbaleri imaju brojne aktivnosti u zemlji, ali nemaju zeleno svetlo da igraju međunarodne utakmice. U tom kontekstu, mislim da je srpski lobi učinio svoje i možemo reći da je ovo politički problem. Mnogi kažu da ‘sport ne treba mešati sa politikom’, ali to ne važi i za Kosovo gde je sport izmešan sa politikom i to plaćaju kosovski sportisti”.

Kosumi, ipak, smatra da će kosovski fudbal, kako kaže, probiti led u decembru ove godine...

“Mislim da bi bilo logično da UEFA prihvati odluku FIFA-e, zato što je ona viši organ. Možda se može očekivati da kosovski fudbal probije led u decembru, kada će FIFA kako se navodi, definitivno doneti odluku o igranju prvo prijateljskih utakmica, a posle će možda biti otvoren put i za igranje na evrospkoj i svetskoj sceni”.

Inače, zvaničnici Svetske Fudbalske Federacije ranije su izjavili da odluka o igranju prijateljskih međunarodnih utakmica klubova Fudbalske Federacije Kosova, koja je deo svetske federacije, neće biti povučena. Oni su, takođe, objasnili da to ne podrazumeva i prijem Kosovske Federacije u Svetsku Federaciju tog sporta.
XS
SM
MD
LG