Dostupni linkovi

Kosovo i EU: Vidan napredak, kritike zbog opstrukcije opozicije


Johanes Han
Johanes Han

Usvajanje ustavnih promena koje vode ka formiranju Specijalnog suda za ratne zločine te Briselski sporazumi sa Srbijom u vezi energetike, telekoma, mosta u Mitrovici i Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu, označeni su kao napredak za Kosovo u Izveštaju Evropske komisije.

“Naš izveštaj potvrđuje ove ključne odluke, međutim, šestomesečni politički zastoj posle izbora odložio je ključne reforme. Kosovo je u ranoj fazi u brojnim oblastima i treba da ostane fokusirano na reformama“, kazao je evropski komesar za proširenje, Johanes Han, prilikom predstavljanja izveštaja u Briselu.

U izveštaju se dodaje da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao prvi ugovorni odnos Kosova i EU, predstavlja prekretnicu na putu Kosova ka evropskoj budućnosti.

„Ovo je istorijski korak u odnosima Evropske unije i Kosova i ovim se okončava mapa SSP sa celim regionom Zapadnog Balkana“, naveo je Han.

U svom izveštaju Evropska komisija međutim upozorava da se hitno treba rešiti nastala situacija nakon “nasilne opstrukcije“ članova opozicije unutar Skupštine Kosova, koja je uticala na funcionisanje te institucije.

Pored toga, mnoge nezavisne institucije i regulatorne agencije su nefunkcionalne, te stoga Skupština hitno treba da omogući njihovo funkcionisanje.

Vlada Kosova je povećala fokus na reforme javne uprave, ostvarivši napredak u zakonskom i strateškom okviru, ali odgovornost i efikasnost treba da se unapredi. Iako su usvojeno značajno zakonodavstvo u oblasti vladavine prava, pravosudnom sistemu i dalje nedostaju odgovornost i resursi, i sistem je sklon političkom uplitanju, navodi izveštaj.

Organizovani kriminal i dalje je važno pitanje, dok javni emiter nastavlja da bude podležan političkom pritisku.

Dijalog sa Srbijom i dalje je prioritet za Kosovo, ističe se.

Što se ekonomske situacije tiče, nizak nivo učešća radne snage zajedno sa visokom stopom nezaposlenosti ometaju ekonomski razvoj, dok političko uplitanje u ekonomiji treba biti reduciran.

Kosovski stručnjak za EU integracije, Šenol Muharemi, u izjavi za RSE navodi da dok izveštaj navodi pojedine napretke za Kosovo, on je veoma nepovoljan što se interesa Kosovara tiče.

„To zato što su su nalazi pojedih pitanja koja nas preokupiraju, kao što su ekonomija i pravosuđe, veoma kritični, i dodaje se da je Kosovo u tim oblastima nalazi u ranoj fazi i da su potrebne mnoge reforme za poboljšanje situacije. Dakle, radi se o jednoj kombinaciji koja je dobra za EU i Kosovo, a koja je loša za građane i biznise Kosova a zbog izazova u ekonomiji. Jer, kako se navodi, Kosovo nema funkcionalno pravosuđe, i zemlja treba da pređe sa strategija i zakonodavstva na borbu protiv organizovanog krimilana i korupcije. Potrebni su konkretni rezultati a kako bi se evropski standardi sproveli“, zaključio je Muharemi.

XS
SM
MD
LG