Dostupni linkovi

Kosovo i Albanija: Zajednička agenda na evropskom putu


Atifete Jahjaga i Bamir Topi, 29. juni 2012.
Atifete Jahjaga i Bamir Topi, 29. juni 2012.
Kosovo i Albanija su faktor mira i stabilnosti u regionu i imaju zajedničku agendu na putu ka evroatlanskim integracijama, izjavili su u petak u Prištini predsednica Kosova, Atifete Jahjaga i predsednik Albanije, Bamir Topi.

Topi je u Prištini dočekan najvišim državnim počastima. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, Jahjaga se zahvalila predsedniku Albanije za podršku koju je Albanija pružila Kosovu kao i za lobiranje za nov priznanja.

“Kosovo i Albanija se angažuju za mir, stabilnost i prosperitet u regionu i šire. Odnosi između Republike Kosova i Republike Albanije su odlične, i naše dve zemlje imaju jedan zajedniči cilj na putu evroatlanskih integracija”, kazala je Jahjaga.

Topi je ovom prilikom kazao da mu je drago što svoj mandat kao predsednik Albanije završava posetom na Kosovu. On je istakao da je Kosovo kao nezavisna i suverena država, uklonila predrasude koje su ranije postojale o ovoj zemlji.

“Kosovo je postiglo značajne napretke i faktor je stabilnosti i mira u regionu... Odnosi Kosova i Albanije su više nego prijateljski, a koji svaki dan poprimaju nove dimenzije zahvaljujući radu naših institucija, zahvlajujući našem narodu koji imaju jednu istoriju, jedan jezik, jednu tradiciju i koji su deo jedne nove realnosti na Balkanu”, kazao je Topi.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova, Topi se sastao sa predsednikom Skupštine, Jakupom Krasniqijem, a govorio je i na svečanoj sednici Skupštine koja je specijalno zakazakan u njemu u čast.

Prema najavi, Topi bi u subotu trebalo da obiđe memorijalni kompleks i poseti porodicu Jašari u Prekazu, kao i memorijalni kompleks i porodicu Haradinaj u Glođanu. Topi će takođe posetiti i Đakovicu.
XS
SM
MD
LG