Dostupni linkovi

Kosovo: Sporazum o demarkaciji povučen, ali neće biti menjan


Priština: Protest protiv ratifikacije Sporazuma o demarkaciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Nekoliko stotina pristalica Samoopredeljenja protestovalo je pred Skupštinom, gde su jake policijske snage

Premijer Kosova Isa Mustafa povukao je Nacrt zakona o Sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, o kojem je Skupština danas trebala raspravljati, navodeći da nisu stvorene okolnosti i uslovi za razmatranje. Demonstranti Samoopredeljenja ispred zgrade Skupštine aplauzom su dočekali informaciju da Sporazum neće biti razmatran.

"Povlačenje ne znači da ćemo razmotriti ili pregovarati ponovo o Sporazumu, već ćemo ga razmotriti u trenutku kada ga ponovo budemo prosledili Skupštini", kazao je premijer.

Mustafa se pozvao na političku agendu, na protivljenje opozicije i na proteste, te dodao da će se demarkacija proslediti Skupštini u odgovarajuće vreme.

Predsednik parlamentarne grupe Samoopredeljenja Gljauk Konjufca kazao je da je ova odluka rezultat "mobilizacije poslanika, naroda i stručnjaka koji su bili protiv ovog sporazuma".

Sednici Skupštine nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, a ratifikacija sporazuma bila je upitna bez njihovih glasova.

Predsednik Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj kazao da je kako Vlada treba da prizna da je povlačenje demarkacije povezano sa odsustvom Srpske liste sa sednice i nedostatkom glasova vladajuće koalicije. On je pozvao Vladu da ponovo počne proces označavanja granične linije sa Crnom Gorom.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić kazao je za RSE da ova lista nije uslovila Vladu Kosova za podršku ratifikacije demarkacije.

"Srpska lista je kompaktna i odlučna u nameri da svim građanima koji žive na Kosovu stvori jednu jaku osnovu koja će obezbediti bezbedni ambijent, a ne ambijent koji smo videli danas u Prištini. Mi ćemo u narednom periodu i dalje raditi na tome i nećemo se osvrnuti na bilo kakve spekulacije ili optužbe sa bilo koje strane", kazao je Simić.

On je naveo da se vladajući partneri, odnosno premijer, do sada nikada nije konsultovao sa ovom listom po ovom važnom pitanju demarkacije.

"Ono što mogu slobodno da kažem jeste da je indikaciono da se poslednjih nekoliko nedelja kreirao jedan vrlo složen bezbednosni ambijent za Srbe na Kosovu i njihovu imovinu, poslata je vrlo loša poruka Albanaca koji su protestvovali u Mušitištu, vrlo loša, nekoordinisana poseta Edite Tahiri i Hašima Tačija koja je do nekle isprovocirala građane severa Kosova, napad na Parlament i Radio Televiziju Kosova i njenog direktora", istakao je Simić.

(Fotogalerija: Protest Samoopredeljenja)

Kosovski analitičar Haljilj Matoši ocenjuje da je premijer Mustafa povlačenjem Nacrta zakona izbegao najavljeno nasilje, ali istovremeno ohrabrio i poslanike koalicije da ne glasaju za ovaj zakon u budućnosti.

Odsustvo Srpske liste, potpuna podrška koalicije, pritisak javnog mnjenja i civilnog društva, uticalo je na ovakvu odluku premijera, navodi Matoši.

"Odlaganje motiviše sve strane da ne glasaju za demarkaciju u budućnosti i o tome se treba pregovarati ponovo sa Crnom Gorom ili pitanje treba da ode na Arbitražni sud", navodi Matoši.

Prema njegovim rečima, zemlja ulazi u duboku krizu i ide prema vanrednim izborima.

Skupštinska sednica, na kojoj je Sporazum trebalo da bude razmatran počela je sa dva sata zakašnjenja, pristalice Samoopredeljenja protestovale su pred parlamentom, a policija je privela potpredsednicu Skupštine iz Samoopredeljenja Aidu Durguti, te poslanicu tog pokreta Doniku Kadaj-Bujupi kod koje je pri sigurnosnoj proveri pronađen sprej.

Dok je trajao protest Samoopredeljenja, koji je završen nakon što je Vlada povukla Sporazum o demarkaciji, Policija Kosova je jakim snagama držala centar Prištine pod merama bezbednosti.

Potpredsednik Samoopredeljenja Dardan Sejdiu demonstrantima je rekao da Kosovo "nema zemlju za poklanjanje ili gubljenje", te da "samo građansko aktiviziranje može pomoći poslanicima Samoopredeljenje unutar Skupštine da ne dopuste da sporazum prođe".

(VIDEO: Policijsko raspoređivanje pred protest)

Kosovska policija spremna za 'Dan D'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Ostale dve opozicije partije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, odlučili su da ne protestuju, ali su bili najavili da će glasati protiv Sporazuma o demarkaciji, dok su vladajuće stranke Demokratska partija (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK) najavile podršku Sporazumu, iako ima poslanika i te stranke koji su se izjasnili da će glasati protiv.

Prethodno su SAD pozvale na usvajanje Sporazuma.

Sjedinjene Države smatraju usvajanje Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom dobrim i za Kosovo i za region, naveo je američki ambasador Greg Delawie.

On je rekao da je granica iz 2007. godine, kada se pripremalo proglašenje nezavisnosti, ista kao i ona iz Ahtisarijevog plana na osnovu koje je ona proglašena kao i ona iz Ustava i sa zastave Kosova.

Delawie je takođe rekao da zloupotreba ovog pitanja radi političkih poena može dovesti do ksenofobije i nacionalizma.

Kosovska opozicija je od prošle godine raznim metodama, uključujući i bacanje suzavca u Skupštini Kosova, pokušala da spreči ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG