Dostupni linkovi

Kosovo: Dan Evrope, godine izolacije


Proslava Dana Evrope u Prištini 2012. godine, ilustrativna fotografija
Proslava Dana Evrope u Prištini 2012. godine, ilustrativna fotografija
Piše: Luljeta Krasniqi - Veseli, priredila: Amra Zejneli

Dan Evrope na Kosovu je zvanični praznik. Odmara se, a u Prištini se održavaju niz kulturno-zabavnih manifestacija povodom Dana Evrope.

Nezadovoljni građani su ispred kancelarije EU u Prištini i protestvovali zbog nemogućnosti za slobodnim kretanjem u zemljama Evrope. Kažu da se osećaju izolovanim, a da žele da putuju bez potrebe da čekaju na red za vize. Lorik Berisha, 30-godišnjak, kaže da vlasti nisu radile dovoljno kako bi se Kosovo približilo evropskim zemljama.

"Veliki su zastoji u mnogim oblastima, i to je razlog zašto nismo deo EU i zašto nemamo liberalizaciju viza", kazao je Berisha.

Slično razmišlja i Donika:

"Evropi se ne možemo prbiližiti ni po životnom standaru, ni po uslovima, ni preko zdravstva, privrede...veoma smo daleko nje. Potrebno je još dosta efektivnog rada u tom pravcu", kaže ona.

Državljani Kosova su jedini u regionu koji još uvek moraju da apliciraju za vize za putovanja u zemljama EU. Odlazeći premijer Kosova, Hashim Thaçi, od 2010. godine je obećavao liberalizaciju viza, dok je 2013. proglasio godinom liberalizacije.

Stručnjak evrointegracija, Shenoll Muharremi, kritičan je prema institucijama koje daju obećanja o vremenskim rokovima, kao i za procenu svog rada što se tiče ispunjavanja kriterijuma za liberalizaciju viza.

"Ukoliko se fokusiramo na proces liberalizacije viza, to je zaista jedan proces za žaljenje za građane Kosova, zato što su Vlada Kosova i EU zapale u ćorsokak", kaže on.

"S jedne strane imamo vladu, koja je napravila strateške greške a naročito u komunikaciji, gde je otvoreno davala obećanja i tako povećala očekivanja kod građana da će se liberalizacija via desiti - a od toga ništa. A s druge strane, imamo EU koja radi procene ali ne objavljuje izveštaje", kaže Muharremi.

On smatra da je vreme da Vlada i EU sednu i razmotre o određivanju ozbiljnih vremenskih rokova za sprovođenje kriterijuma iz vodiča za liberalizaciju a kako bi se ovaj proces okončao.

"Da je ova vlada pametna i da je alocirala polovinu sredstava na ekonomski razvoj, u nova radna mesta, funkcionalizaciju pravosuđa, borbu protiv korupcije, Kosovo, ne samo da bi sada bio deo bele šengen liste, već bi na horizontu možda videli i status kandidata za članstvo u EU", kaže Muharremi.
XS
SM
MD
LG