Dostupni linkovi

Tači izabran za novog predsednika Kosova

Kandidat DPK Hašim Tači izabran je u trećem krugu glasanja za predsednika Kosova. Izboru prethodili sukobi pristalica opozicije i policije na ulicama Prištine i aktiviranje suzavca u Parlamentu

- Hašim Tači u prvom i drugom krugu glasanja, nakon više prekida rada parlamenta zbog aktiviranja suzavca, nije dobio potreban broj glasova za izbor predsednika;

- Kandidati za novog predsednika Kosova su Hašim Tači i Rafet Rama iz Demokratske partije Kosova;

- Na ulicama Prištine došlo do sukoba policije sa demonstrantima;

- Opozicija organizovala proteste kako bi se sprečio izbor kandidata vladajuće koalicije;

19:15 26.2.2016.

Opozicioni poslanik Iljir Deda vratio se u trećem krugu u Komisiju za glasanje. Opozicija je donela taakvu odluku pošto smatra da je bilo manipulacija u prebrojavanju glasova tokom drugog kruga, jer je bilo 12 nevažećih listića manje u odnosu na prvi krug.

19:12 26.2.2016.

U toku treći krug glasanja

18:42 26.2.2016.

U trećem krugu glasova, predsednik Kosova može da se izabere sa 61 glasom. U slučaju da Skupština u tri pokušaja ne uspe da izabere predsednika, Parlament se raspušta, a ide se na u vanredne izbore u roku od 45 dana.

18:39 26.2.2016.

U drugom krugu glasanja, Hašim Tači je dobio 64 glasa a Rafet Rama 2. Nevažećih je bilo 15 listića. Sledi treći krug glasova za koji je potreban 61 glas za izbor predsednika.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG