Dostupni linkovi

Kosovo: Bezvizni režim 'talac' demarkacije sa Crnom Gorom


"Nije korektno da naši građani već šest godina budu jedini građani na Zapadnom Balkanu koji su izolovani", poručio Veselji
"Nije korektno da naši građani već šest godina budu jedini građani na Zapadnom Balkanu koji su izolovani", poručio Veselji

Inicijativa predsednika Skupštine Kosova, Kadri Veseljija, o usvajanju deklaracije čime bi se dalo obećanje EU da će Kosovo rešiti pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, a radi što brže vizne liberalizacije, predstavlja dobru političku volju Kosova, ocenjuju evropski zvaničnici.

Međutim, kako dodaju, nije sasvim sigurno da li će to ubediti Evropsku komisiju da Kosovu da zeleno svetlo za ukidanje viznog režima.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom i konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije dva su poslednja uslova zadata Kosovu za ukidanje viza.

Za ratifikaciju sporazuma još uvek nema dovoljnog broja glasova u Skupštini, jer se tome protivi kosovska opozicija koja smatra da ratifikacija nije urađena kako treba.

Veselji je u intervjuu za RSE kazao da je Kosovo spremno da ispuni svaki postavljen kriterijum, a da po pitanju obavljenje demarkacije postoji zabrinutost kod opozicije, što i ne znači da je opozicija protiv demarkacije.

Ipak, ovom deklaracijom iskazaće se posvećenost Kosova da je spremno da pitanje demarkacije reši.

Kosovo spremno da ispuni svaki postavljen kriterijum: Kadri Veselji
Kosovo spremno da ispuni svaki postavljen kriterijum: Kadri Veselji

"Nije korektno da naši građani već šest godina budu jedini građani na Zapadnom Balkanu koji su izolovani. Mora da im se stvori mogućnost i perspektiva da se slobodno kreću. Niko nije protiv demarkacije, ali imamo razlike o tome kako je ona urađena“, kazao je on.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom, Tanja Fajon, u izjavi za RSE navodi da je upoznata sa pokušajem u Skupštini da se ova deklaracija usvoji i da je dobro što postoje pokušaji i politička voljda da se ovo pitanje reši.

Ipak, Fajon ne može da komentariše da li će to biti dovoljno za Evropsku komisiju, koja je sama postavila te uslove Kosovu.

"Bojim se i teško je reći da je to sada dovoljno, jer ako to vodi u pravcu da se opet otvori pitanje granice u daljem procesu, naravno, Komisija ili više zemalja članica mogle bi to koristiti za dalju blokadu procesa vizne liberalizacije Kosovu. Ne mogu sada da dam ocenu da li je to dovoljno za kriterijum koji je stavila Evropska komisija, i meni je žao da postoji taj kriterijum, više puta smo razgovarali, ali nije moguće postići promene", kazala je ona.

Kako je dodala, u EU vlada takvo raspoloženje da sve zemlje Unije traže da se pitanja granica reše pre procesa približavanja pojedinih država Uniji.

Tanja Fajon očekuje pozitivnu preporuku Evropske komisije
Tanja Fajon očekuje pozitivnu preporuku Evropske komisije

Fajon ipak izražava nadu da će deklaracija imati pozitivan efekat na komisiju, te podsetila da se pored demarkacije traže i konkretni rezultati u borbi protiv korupcije. Kako kaže, upravo u četvrtak dobila je informacije da se na tome dobro radi, te očekuje i pozitivnu preporuku Evropske komisije u Izveštaju u napretku u novembru mesecu.

"Oba kriterijuma su jako bitna i Kosovo je na agendi. To je meni bitno. Mi razgovaramo o bezviznom režimu za Kosovo, Evropska komisija daje dobru podršku, isto tako evropske vlade su svesne da Kosovo pravi napore, ali nadam se da će to biti dovoljno.

Sigurno, demarakcija je jako ozbiljno i osetljivo pitanje. Nadam se da ćemo naći rešenje. U Evropskom parlamentu ću u trenutku kada će Komisija reći 'dovoljno je, kriterijumi su ispunjeni', staviti ovo pitanje na glasanje u Parlamentu, i početi pregovore sa Savetom", kazala je Fajon.

Fajon je izrazila nadu da će građani Kosova što pre moći bez viza da putuju u zemlje EU, ali o datumu ne može da se govori.

"Sigurno nije lako, jer smo i u EU u situaciji kada je svako približavanje neke zemlje bezviznom režimu nekako otežavajuće. Imamo slučaj i Gruzije, Ukrajine i Turske nakon određenog vremena. Ja se nadam da će Kosovo biti u krugu ovih zemalja što je pre moguće. To je sve što mogu reći a nikako ne mogu da govorim kada", zaključila je Fajon.

Kako su rekli iz Skupštine Kosova, nakon sastavljanja i usvajanja deklaracije u Skupštini po pitanju demarkacije, predviđeno je da odmah počnu posete zemljama EU kako bi se one informisale da je Kosovo ispunilo sve uslove u procesu liberalizacije viza i da građani Kosova zaslužuju bezvizni režim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG