Dostupni linkovi

Kosor: Ne znam za financiranja "ispod stola i nad stolom"


Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
Svjedočenjem Jadranke Kosor, Sanaderove nasljednice na čelu HDZ-a i hrvatske Vlade nastavljeno je suđenje u slučaju „Fimi media“ gdje se Ivu Sanadera i više drugih osoba, ali i HDZ kao stranku tereti za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava – dijelom za osobno bogaćenje, a dijelom za crne fondove HDZ-a.

Bivša hrvatska premijerka i bivša šefica HDZ-a Jadranka Kosor opovrgla je svjedočenje bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića da je Ivo Sanader koristio crne fondove HDZ-a u izbornim kampanjama. Sanadera i suradnike tereti se za isisavanje novca iz proračuna od povratka HDZ-a na vlast 2003. godine do sredine 2009, kada Sanader iznenada odlazi s čela stranke i Vlade. Barišić koji je po optužnici bio glavni operativac u ovoj operaciji priznao je svoju krivicu. U to je vrijeme Jadranka Kosor bila zamjenica predsjednika HDZ-a i najbliža Sanaderova suradnica.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pročitao je Barišićev iskaz iz istrage o njegovom kratkom sastanku sa Sanaderom i Jadrankom Kosor na dan Sanaderovog odlaska, a Kosoričinog preuzimanja kormila u Vladi i HDZ-u. Na tom je sastanku nova šefica HDZ-a saznala da HDZ ima neevidentirane gotovine 2 milijuna kuna i 300.000 eura.

„Ona je to primila na znanje i nije ništa komentirala. Ivo Sanader me je pitao koliko ima tog novca, a Jadranki Kosor je rekao da se izbori ne mogu dobiti samo financiranjem iz redovitih sredstava. Potom je rukom pokazao ispod stola i pokazao da se izbori dobivaju sa 2/3 tog novca ispod stola, a tek je 1/3 na stolu, odnosno samo je 1/3 legalnih sredstava,“ pročitao je Prodanović Barišićev iskaz iz istrage.

Jadranka Kosor odgovorila je kako dijela razgovora o korištenju crnih stranačkih fondova u izborne svrhe - nije bilo.

„Financiranje ispod stola i nad stolom – ja se apsolutno ne sjećam! Ja mislim da to nije bilo tako jer bih vjerojatno sigurno - poznavajući sebe – pitala: a što to znači, ti pokreti nad stolom i ispod stola?“ kazala je ona.

Ona je dodala kako joj je rečeno da je to novac od donacija i da bi – citiramo – „sa današnjom pameću i saznanjima“ inzistirala da se taj novac vrati donatorima ili uplati u državni proračun.

Govoreći o funkcioniranju predsjedništva HDZ-a u Sanaderovo vrijeme, ona je kazala kako je on sazivao sjednice, sastavljao dnevni red i predlagao zaključke. Iako to statut stranke nalaže, o financijama se nikada nije raspravljalo, osim o donacijama u humanitarne svrhe. Ona je kazala kako se na predsjedništvu HDZ-a nije raspravljalo o kupovanju medija, financiranju HDZ-a BiH i kupovanju pjevača za sudjelovanje u izbornim kampanjama, što sve optužnica tvrdi da je financirano HDZ-ovim crnim fondovima.

„Ja sam pak mislila da određeni pjevači za koje se znalo da su članovi HDZ-a u kampanjama nastupaju besplatno. To bi se očekivalo od svakog člana HDZ-a“, rekla je Kosor.

Dević: Suđenje ide u korist tužiteljstva

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović zadovoljan je svjedočenjem Jadranke Kosor.
Branitelj Čedo Prodanović i Ivo Sanader, 3. srpnja 2012.
Branitelj Čedo Prodanović i Ivo Sanader, 3. srpnja 2012.

„Potvrdila je neke notorne činjenice – to da su financijski dokumenti bili svima na uvid, da su bili pregledani od strane nadležnih organa, da u njima nije bilo nezakonitosti pa ih se onda nije trebalo ni skrivati, što se stalno insinuira od strane optužbe. I – na kraju krajeva – demantirala je neke neistinite dijelove iskaza gospodina Barišića“, izjavio je Prodanović.

O tijeku postupka i svjedočenju Jadranke Kosor za RSE govori novinar HTV-a Damir Dević kaže:

„Ja mislim da suđenje u slučaju 'Fimi media' za sada ide prilično u korist tužiteljstva, bez obzira na ovo što se danas dogodilo. Naravno da Jadranka Kosor nije mogla priznati: 'Da, znala sam i čula sam da u mojoj stranci ima nelegalnog novca.' Jer, da je to priznala, samim time bi priznala i vlastitu kaznenu odgovornost . Jer, saznanje o kaznenom djelu, a neprijavljivanje tog kaznenog djela je također – kazneno djelo. Ni od koga se ne može očekivati da sam sebe tereti i optužuje, to je logično. Ja mislim da je Barišić govorio istinu, a Sanader i njegova obrana imaju se pravo tješiti da je to nešto bitno.“

Sanadera i više drugih osoba tereti se da su preko marketinške agencije „Fimi media“ isisavanjem novca iz javnih poduzeća i ministarstava oštetili proračun za 70 milijuna kuna, nešto preko 9 milijuna eura, što za osobnu korist, što za crne fondove HDZ-a.

Sanader i bivši glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček nisu priznali krivicu, dok ostali jesu i terete Sanadera da je bio mozak cijele operacije. HDZ tvrdi da je crni fond postojao, ali da je funkcionirao mimo znanja legalnih stranačkih organa. Suđenje se nastavlja 9. srpnja.
XS
SM
MD
LG