Dostupni linkovi

Korupcija u sportu: Balkanski nogomet u ofsajdu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
U neka bivša vremena, nogomet je bio najvažnija sporedna stvar na svijetu. Cijele obitelji išle su na nedjeljne utakmice. Šešir, odijelo, kravata, djevojčice u haljinicama, dječaci u odijelcima.

Bila je to prava radost, a onda su se stvari počele mijenjati. U nogomet je prvo ušla politika, a onda i mafija. Slijedile su javne i tajne korupcijske afere, skandali su se nizali jedan za drugim.Namještanje utakmica, zarađivanje od prodaja igrača, robovski ugovori s nogometašima.

Nogomet je postao močvara u kojoj su se dobro snalazili pojedinci vješti muljažama i prevarama. I kada se vjerovalo da takvima sve može poći za rukom, policija je na Balkanu počela raditi svoj posao.

Istraživali smo može li nogomet u državama regije ponovno postati igra kojoj se ljudi raduju.

Hrvatski nogomet potresa dosad najveća korupcijska afera i dovedena je u pitanje sama legitimnost prvoligaškog natjecanja. Za primanje mita i namještanje utakmica, u pritvoru sjedi već pet visokih dužnosnika hrvatskog nogometa, a koliko će ih još biti, nitko ne želi procjenjivati. Opširnije u prilogu Ankice Barbir Mladinović Korupcija i namještaljke pregazile hrvatski nogomet.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nedavno objelodanilo kako je zatražilo od entitetskih policija da provjere neke podatke u vezi sa neregularnostima kod dva nogometna kluba. Provjera je pokrenuta na osnovu inicijative iz njemačkog Bohuma, a po kojoj su u susjednoj Hrvatskoj, u poznatoj aferi Ofside, već izrečene zatvorske kazne. Detalji u tekstu Bude Vukobrata Policija i tužilaštvo ključni u borbi protiv režiranja utakmica.

Nogomet je u Srbiji u katastrofalnom stanju, pa je za mnoge odavno prestao biti najvažnija sporedna stvar na svijetu jer se više priča o nogometnoj mafiji, nego o samoj igri. Reprezentacija je bila posljednja na Svjetskom prvenstvu, neće ići na Evropsko, a klubovi tavore na evropskom dnu, piše u prilogu Zorana Glavonjića U fudbalu politika i biznis "vedre i oblače".


Za razliku od ostatka regije, u Crnoj Gori afere još zaobilaze nogomet. Naime, još nije isplivala niti jedna. Da li je to zato što je u crnogorskom nogometu sve čisto, ili zato što neko stvari drži pod kontrolom, kako neregularnosti i eventualne kriminalne radnje ne bi dospjele u javnost, otkriva Predrag Tomović u tekstu Crnogorski fudbal nedotaknut aferama.
XS
SM
MD
LG