Dostupni linkovi

Korupcija: Napredak Crne Gore samo na papiru


Ilustracija
Ilustracija
Crna Gora zauzela je 66. poziciju na ovogodišnjoj listi Transperensi internešnala o percepciji korupcije, što je za tri mjesta bolji plasman u odnosu na 2010. godinu.

Od zemalja regiona ispred Crne Gore našla se samo Hrvatska.

No, bolji plasman na listi TI ne znači da je Crna Gora suštinski napredovala u odnosu na prošlogodišnje stanje, potvrdila je za RSE Kornelija Abel, šefica programa TI za Jugoistočnu Evropu. Ni povoljniji indeks u ovoj godini nije plod stvarne borbe države protiv korupcije već prvenstveno pojedinih izmjena u metodologiji te reprezentativne međunarodne organizacije.

Kako za RSE kaže Kornelija Abel ove godine su uključene nove zemlje na globalnu listu indeksa percepcije korupcije a promijenjena su i neka od pitanja korištena u upitniku za Crnu Goru. Zato je, kaže Abel, Crna Gora na listi i zauzela za tri mjesta bolju poziciju nego lani

"Ta mala promjena ne znači da je Crna Gora napredovala. Uzimajući u obzir to kako je određen indeks, ne možete reći da ta mala promjena pokazuje suštinski napredak. Znam da će neki ljudi odmah zaključiti da to pokazuje da je Crna Gora zaista napredovala, ali to nije tako. Drago mi je što ste to pitali jer želim jasno da kažem da prema našem istraživanju Crna Gora nije ostvarila napredak", istakla je Abelova.

Prema podacima TI Indeks percepcije korupcije za Crnu Goru u ovoj godini je 4.1, dok je prošle godine bio 3.8. Ni taj podatak ne govori da država napreduje u borbi protiv korupcije, ističe Abel

"Ono što mi jasno govorimo jeste da je svaki indeks ispod pet veoma problematičan. Postoji lista sa indexom od 1 do 10 i postoji nekoliko zemalja koje su iznad pet i ono što smo primijetili i ove godine jeste da broj tih zemalja stagnira . U suštini, da li je to index 3, 8 ili 4, 1 nije velika razlika kada govorimo o rješavanju problema korupcije", kaže sagovornica RSE.

Index percepcije korupcije u javnom sektoru izračunava se na osnovu analize podataka renomiranih svjetskih institucija, među kojima su i Svjetska banka, Freedom House i Economist Intelligence Unit.

Podaci do kojih je došao Transparensi internešnal nijesu novost ni iznenađenje za Mrežu za afirmisanje nevladinog sektora u Crnoj Gori (MANS).

Izvršna direktorica Vanja Ćalović saglasna je sa ocjenama da je i ove godine izostao suštinski napredak u borbi države protiv korupcije

"Zaista vjerujem da će, ne samo ovo, već i sva druga istraživanja, biti na fonu onoga na šta mi ukazujemo u kontinuitetu, a to je da naša zemlja ima ozbiljan problem sa korupcijom i još veći problem sa time što državne institucije koje su zadužene za borbu protiv korupcije vrlo malo rade na tome i mnogo više energije troše na to kako bi zaustavili aktivnosti drugih – NVO i medija, pokušavajući da na taj način zataškaju afere kojima bi u suštini trebalo da se pozabave i u kojima bi, da živimo u zemlji u kojoj vlada vladavina prava, upravo te institucije trebalo da pokrenu i istraže te slučajeve", kazala je Žalović.
XS
SM
MD
LG