Dostupni linkovi

Korupcija u FIFA-i: Pohvale i kritike američkog pravosuđa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ne dešava se često posljednjih godina, da Amerika povuče neki potez koji širom svijeta dočekaju s aplauzom. A upravo to se desilo s podizanjem optužnice za korupciju protiv 14 visokih dužnosnika FIFA-e. Ovaj je potez u svjetskim medijima napokon stavio SAD „na pravu stranu“.

Ovo je prvi američki potez koji je pozitivno odjeknuo na svim stranama svijeta, osim u Rusiji. Novine su prepune pohvala za pravosudje SAD.

"Prema parazitima u FIFA-i, koji su pokupili milione dolara, koristeći svoj utjecaj, ne treba imati milosti“, piše u uvodniku Timesa za južnu Afriku. Komentator dodaje da će "Amerikanci učiniti svijetu veliku uslugu ako FIFA bude prisiljena da konačno počisti svoje dvorište.“

„Ako ovaj potez rezultira rušenjem FIFA-ine kule od karata, onda su Sjedinjene države učinile svijetu veliku uslugu“, piše Irish Times, čiji uvodničar Emmet Malone na sva usta hvali upornost i uspjeh američkih finansijskih istražitelja.

Fudbalski komentator TV kanala Fox sport Australia, Simon Hill, svoj komentar počinje riječima: „God bless America“, objasnivši kako je najveća ironija u svemu to što je država koja je najmanje prihvatila nogomet, imala hrabrosti stati u kraj malverzacijama i kako je pobijedila u utakmici protiv korumpiranih dužnosnika Svjetske federacije“.

Profesor sa Tufts univerziteta, Daniel Drezner, u svom tekstu za Washington post, usporedjuje potez američkog pravosudja sa najboljom vanjskopolitičkom akcijom. „Ovo je jedan od dogadjaja koji ti pokaže zašto je Amerika najbolja zemlja svijeta. Ovo nam je bilo neophodno nakon serije skandala i ekonomskih stagnacija“, piše Drezner.

I tako se redjaju pozitivni komentari širom svijeta, uz poneki disonantni ton. Ruski predsjednik Vladimir Putin je optužbe protiv FIFA-inih dužnosnika usporedio sa slučajevima Edward Snowden i Julian Assange.

Ostali su s manje teorija zavjera, poput Noae Feldmana koji za TV Bloomberg kaže da su Amerikanci prekoračili svoje nadležnosti. „Primjena američkih zakona usmjerenih na razbijanje organiziranog kriminala, na teritoriji drugih zemalja, lako se može protumačiti kao jačanje prekograničnog imperijalizma“, kaže Noa Feldman.

On dodaje da se naveliko šuška kako Amerikanci ovom akcijom zapravo pokušavaju preuzeti utjecaj u svjetskom nogometu. Sa tom tezom saglasan je i Jim Pagels, koji kaže kako mu je zlo od licemjerja u svijetu.

„Isti oni koji su kritikovali SAD za njihovu ulogu svjetskog policajca u Iraku, sada se utrkuju da pohvale američko Ministarstvo pravosudja za ulogu u razbijanju korupcije u FIFA-i“, piše Pagels.

Konačnu ocjenu američke akcije biće moguće donijeti tek narednih sedmica ili mjeseci, kada se vidi koliko je efekta imala na sredjivanja stanja u Svjetskoj nogometnoj asocijaciji.

Ono što je vidljivo sad i odmah jeste medijska dobit za američki image. Niko više ne priča o zemlji koja čini malo, ili nedovoljno u nekoj od svjetskih kriza, niko ne pominje dronove i bespilotne letjelice, niti zveckanje oružjem.

Govori se o tome da su se „zupčanici američkog pravosudnog sistema naoštrili i krenuli u akciju“. I za većinu je to ništa drugo do jako dobra vijest.

XS
SM
MD
LG