Dostupni linkovi

Korupcija prijeti potpunoj destabilizaciji BiH


Korupcija, ilustrativna fotografija
Korupcija, ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina se prema Indeksu percepcije korupcije Transparency internationala nalazi na 76. mjestu od 168 zemalja obuhvaćenih ovim izvještajem. Od zemalja u regionu samo je Kosovo ocijenjeno lošije od Bosne i Hercegovine.

U Transparency internationalu BiH kažu da je korupcija u posljednje četiri godine još veća, te da prijeti da potpuno destabilizira državu u kojoj borba protiv korupcije apsolutno ne postoji.

U proteklih pet godina korupcija u Bosni i Hercegovini napreduje kaže Ivana Korajlić program menadžer Transparency internationala u BiH.

"Prema ovom istraživanju Bosna i Hercegovina je nazadovala proteklih godina. U 2012. godini ocjena Indeksa percepcije korupcije je bila 42, danas je 38 na skali od 0 do 100 gdje zemlje koje imaju nizak nivo korupcije bliže su broju 100, a one koje imaju najviši stepen korupcije bliže su nuli. Ovakav rezultat bio je za očekivati kad se uzme u obzir nivo korupcije u državi i neefikasnost sistema za borbu protiv korupcije", ističe Korajlić.

Prema navedenom izvještaju ocijenjeno je da vrh vlasti u Bosni i Hercegovini korupciju promovira kao način funkcionisanja države, navodi Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora Transparency internationala u BiH.

"Vidjeli smo u proteklom periodu da je korupcija, zapravo, postala osnovni način funkcionisanja izvršne i zakonodavne vlasti. Otvoreno se trguje podrškom vladi, otvoreno se trguje podrškom zakonodavnim projektima unutar zakonodavne vlasti. U takvoj situaciji ne možete očekivati da postoji elementarna stvar kao što je podjela vlasti. Moć je izmještena iz institucija i nalazi se u rukama nekoliko ljudi, političkih lidera koji suvereno, paralelnim strukturama uticaja, kontrolišu sve institucije u zemlji. Zato imamo ovoliki nivo korupcije u Bosni i Hercegovini", konstatuje Blagovčanin.

Blagovčanin dodaje da pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini ne mogu da se izbore sa nivoom korupcije koji je prisutan u BiH i podsjeća da na Izvještaj o pravosuđu koji je Transparency prezentirao krajem prošle godine u kojem je ocijenjeno da je pravosuđe produžena ruka političke korupcije. Blagovčanin kaže da su za takvu ocjenu i sami odgovorni.

Živko Budimir
Živko Budimir

"U prošlosti je veliki broj slučajeva političke korupcije započinjao spektakularnim hapšenjem, jednom vrstom estradizacije procesuiranja korupcije, pa se cijela priča vrlo brzo svodila na farsu. Sjetite se samo slučaja Budimir (Živko Budimir - bivši predsjednik Federacije BiH) gdje je krajnji rezultat spektakularnog hapšenja pred kamerama bio jedan pronađeni pištolj bez adekvatne dozvole. Ili slučaja 'reket' u Republici Srpskoj gdje je 2,5 godine sudu trebalo da se proglasi nenadležnim. Zbog navedenih stvari ne postoji povjerenje javnosti u rad pravosudnih institucija, pogotovo kada pritisci dolaze sa najvišeg vrha vlasti", tvrdi Blagovčanin.

S obzirom na navedeno, Blagovčanin smatra da je jedini način da se izdejstvuje borba protiv korupcije u ovoj državi je pritisak Brisela, odnosno preporuke Evropske unije da se ovo pitanje među prvima mora rješavati u procesu pridruživanja.

Blagovčanin podsjeća da je to bilo preporučeno i susjednoj Hrvatskoj na putu evropskih integracija, a sada i Srbiji, Crnoj Gori i ostalim susjedima.

XS
SM
MD
LG