Dostupni linkovi

Tenzije na Korejskom poluostrvu: Razmeštanje raketa i ratnih brodova


Severna Koreja je razmestila dve rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu. Istovremeno, osim SAD i Južna Koreja je uputila kod istočne i zapadne obale dva ratna broda sa sistemima raketne odbrane. Stručnjaci procenjuju da Pjongjang nema kapacitet da gađa ciljeve u SAD kao i da se neće odlučiti na taj potez, već da je cilj podizanja tenzija da izdejstvuje političke ustupke.

Vest o razmeštanju još jedne rakete srednjeg dometa tipa 'musudan' na istočnu obalu, gde ih je postavila za lansiranje, javila je južnokorejska agencija Jonhap, pozivajući se na vlasti u Seulu.

Raketa "musudan", koja je predstavljena tokom vojne parade 2010, teoretski ima domet od 3.000 kilometara, odnosno mogla bi da pogodi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu. Ukoliko bi nosila lakše punjenje, mogla bi da dobaci i 4.000 kilometara, odnosno da dosegne do ostva Guam na Pacifiku, gde se nalaze američke vojne baze.

Neimenovani južnokorejski zvaničnik, kako navodi Jonhap, rekao je da je Pjongjan spreman da ispali rakete bez upozorenja.

Iz vojnih izvora se saznaje da bi to moglo da se dogodi 15. aprila, na dan kada je rođen Kim Il-Sung, osnivač severnokorejskog komunističkog režima, koji je umro 1994. godine.

Južna Koreja uputila je kod istočne i zapadne obale zemlje dva ratna broda sa sistemima raketne odbrane “Ejdžis” (Aegis), koji će moći da prate rakete ispaljene iz Severne Koreje.

Iz Pentagona su poručili da će poslati presretač raketa u cilju zaštite Guama, američke teritorije, gde se nalazi oko 6.000 pripadnika vojske SAD.

Ako načine drugačiji izbor, mi ćemo odgovoriti. Ali, nažalost, sve što smo videli kao odgovor na ponude je bila sve agresivnija retorika”, rekla je portparolka Stejt Departmenta Viktorija Nuland.

SAD je u Pacifik poslao dva razarača s raketama Tomahavk i protivraketnim sistemima. Japan je takođe preduzeo mere. Glavni sekretar Vlade u Tokiju Jošide Suga je rekao:

“Zabranili smo ulazak svih severnokorejskih brodova u japanske luke, kao i trgovinu i razmenu tehnologija. Ove sankcije su prethodno produžene i trebalo je da se okončaju 13. aprila. Međutim, danas smo odlučili da ih produžimo na još dve godine. Da bi sankcije bile još delotvornije, planiramo da pozovemo i ostale države da preduzmu slične akcije”.

Vojnici Južne Koreje patroliraju uz granicu
Vojnici Južne Koreje patroliraju uz granicu
Evropska unija pozvala je Severnu Koreju da se vrati pregovorima šestorice. Kina poziva na suzdržanost, ali iz Pekinga opipljivog pritiska na Kima nema.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je pozvao u četvrtak Severnu Koreju da "smanji napetosti" u "alarmantnoj" situaciji, ocenivši da bi svaka "greška u proceni" u ovoj krizi mogla imati "vrlo ozbiljne posledice".

"Nuklearna pretnja nije igra, ovo je vrlo ozbiljno. Ja mislim da su otišli suviše daleko u svojoj retorici i zabrinut sam zbog činjenice da svaka greška u oceni ove situacije može izazvati krizu s vrlo ozbiljnim posledicama", izjavio je Ban na novinskoj konferenciji u Madridu.

U saopštenju, koje je u četvrtak prenela severnokorejska novinska agencija KCNA, glavni štab severnokorejske vojske je rekao da je zvanično obavestio Vašington da će Amerikanci biti "uništeni nuklearnim udarom. Bespoštedna operacija severnokorejskih snaga konačno je dogovorena i odobrena i rat bi mogao da izbije danas ili sutra".

Portparol Bele kuće Džej Karni (Jay Carney) je izjavio da postupci i provokativne izjave samo dodatno izoluju Severnu Koreju.

“Ta zemlja može odabrati put poboljšanja svoje ekonomije ukoliko odlući da poštuje međunarodne obaveze u nuklearnim pitanjima”, rekao Karni.

Južna Koreja je spremna da povuče svoje radnike iz industrijskog kompleksa Kaesong kojim upravlja zajedno sa Severnom Korejom, ako tamo postane opasno za njih, izjavio je južnokorejski ministar za ujedinjenje.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Rjo Kil Je je izjavio da je u fabrici ostalo 608 radnika iz Južne Koreje, pošto su se 253 radnika vratila kući.

Radnici u Kaesongu polako pakuju stvari
Radnici u Kaesongu polako pakuju stvari
Dodao je da Seul za sada ne planira povlačenje radnika iz fabrike, koja je poslednje što vezuje Severnu i Južnu Koreju i apelovao na Pjongjang da otvori fabrički kompleks.

Uprkos neprijateljskoj retorici, Severna Koreja nije preduzela direktnu vojnu akciju od 2010. kada je gađala ostrvo u Južnoj Koreji. Tom prilikom poginulo je četvoro ljudi. No, poslednjih sedmica počela je da preti nuklearnim udarima na SAD i Južnu Koreju.

Formalno je objavila rat Južnoj Koreji i najavila ponovo otvaranje nuklearnog reaktora, prkoseći sankcijama UN. Ove pretnje su zaoštrene u trenutku kada su američke i južnokorejske snage izvodile godišnje vojne vežbe.

Severna Koreja je nedavno prekinula “vruću telefonsku liniju” sa Južnom Korejom za vanredne situacije.

Komentator BBC-a Džonatan Markus je rekao da, uprkos svemu, stručnjaci ne veruju da Severna Koreja ima kapacitet da napadne SAD nuklearnim balističkim projektilima.
XS
SM
MD
LG